Hola!

Aquesta ha estat una setmana molt intensa, així que intentaré ser ben breu. Només tres punts:

1) Pegasus

2) De Twitter a WhatsApp.

3) Stevenson a Barcelona.

1) Pegasus

El dimarts, en una roda de premsa, Meritxell Serret, consellera d’Exteriors, va admetre que el Govern de la Generalitat no ha fet res per esbrinar l’abast de l’espionatge amb Pegasus. Un fet gravíssim que, al meu entendre i per molt dur que sembli, va ser la confirmació de la decisió del Govern de la Generalitat d’ajudar al PSOE a minimitzar la repressió exercida contra l’independentisme.

Ara, després de veure què va passar ahir amb la “sedició”, s’entén millor perquè Serret defensava al PSOE que ens ha espiat il·legalment.

El vídeo que vam fer sobre el tema supera ja les 40.000 visualitzacions a les diferents xarxes socials. Si no l’has vist, pots veure’l fent clic aquí.

Sobre el tema, també em sembla molt interessant aquest article d’Ot Bou a VilaWeb: El govern vol “poc soroll” amb Pegasus i fa l’orni amb el pressupost. (Per cert: Ot Bou és el noi que hi ha just al costat del periodista que fa la pregunta que destapa la inacció del Govern).

2) De Twitter a WhatsApp.

Ahir es va veure molt clarament la distància que hi ha avui a Catalunya entre l’opinió pública i l’opinió publicada. Mentre a les xarxes socials centenars de juristes, periodistes i activistes assenyalaven el perill de la “reforma del delicte de sedició”, als editorials i tertúlies dels mitjans subvencionats predominava el discurs del “diàleg”, la “desinflamació” i el “retrobament”. Un exemple entre molts:

El diari Ara, al seu editorial d’avui, diu això (mireu la frase encerclada):

Ara mirem què diu en realitat la llei del PSOE i Podemos pactada amb ERC:

Doncs l’únic lloc on aquesta manipulació flagrant s’ha denunciat és a Twitter, on l’Elisenda Paluzie va dir:

La qüestió és que molta gent o no té Twitter o no té temps per estar al cas de tot el que es publica allà. Per això, ahir vam intentar fer passar Twitter a WhatsApp d’una manera molt senzilla: seleccionar els tuits més rellevants, posar-los junts en una entrada al nostre web i difondre aquest enllaç per tal que el que es diu a Twitter arribi més enllà de Twitter. Doncs una cosa tan senzilla ha tingut un èxit enorme: més de 20.000 visualitzacions en les primeres 4 hores. Si hem aconseguit que uns pocs milers de persones descobrissin alguna cosa que no sabien, l’acció haurà valgut la pena.

Si coneixeu algú que no té Twitter o no ha tingut temps de mirar les coses interessants que s’han publicat sobre el tema, li podeu enviar aquest enllaç:

Revolta contra el pacte ERC+PSOE+Podemos

3) Stevenson a Barcelona.

Cada dia es publiquen a Catalunya centenars d’articles d’opinió. I, com que ja n’hi ha molts, d’articles d’opinió, a OCTUVRE no en solem publicar gaires. Però quan descobrim idees noves, sorprenents, estimulants i que no tenen gaire espai al relat oficial, les volem compartir amb el màxim de gent possible, i és llavors que publiquem un article d’opinió.

Per això la setmana passada vam publicar la primera part d’un article titulat “Economia i llengua: germans, gairebé bessons”, escrit per en Gerard Furest.

Aquesta primera part ha estat un èxit. Mireu alguns comentaris:

> Quan algú troba la correlació entre model urbanístic depredador, baixada del PIB i minorització del català. En Gerard Furest ha fet bingo i ho explica amb pèls i senyals amb el cas del pobre Baix Penedès. (@jartigasm)

> El futur de la llengua va indestriablement lligat a les opcions de desenvolupament econòmic que triem. No us perdeu aquestes reflexions d’en Gerard Furest. (F.X. Vila)

> En Gerard Furest analitza com la degradació urbanística, ambiental, econòmica o demogràfica que s’ha infligit durant quaranta anys al Baix Penedès ha impactat en l’ús del català. (Bernat Puigtobella)

> Aquest article sobre economia, urbanisme i llengua d’en Gerard Furest és demolidor. De lectura imprescindible per a tot nacionalista i independentista català. (Aleix Sarri)

> La mateixa plantilla val per comarques “tan nostrades” com Osona, amb les càrnies però. (Núria. @AirunNog

> M’apunto a la comitiva per assaltar el plató del TN a mig Cruanyes i que en Gerad Furest s’enfili a la taula a llegir això en veu alta. (Pau Vidal)

Doncs avui publiquem la segona part.

Per llegir-la, fes clic aquí.

Bé: fins aquí el correu d’avui.

Espero que t’hagi estat una lectura útil i agradable,

una abraçada,

Albano

PD1: Aquest dilluns hi ha un acte que crec que pot ser molt interessant: Reptes per Catalunya en el nou context geopolític del Mediterrani, del Catalonia Global Institute.

PD 2: Aquesta setmana hem estat a Arenys de Mar per presentar OCTUVRE. Va ser un acte preciós en tots els aspectes. Però m’agradaria destacar un fet que va passar just abans de començar.

A la porta de l’Ateneu Arenyenc se’m va apropar una cara coneguda, però que, als primers segons, no vaig saber identificar. Era en Jordi, exprofessor de l’Institut Sa Palomera de Blanes, on jo vaig acabar l’ensenyament secundari a les classes nocturnes. Ho explico perquè veure en Jordi em va recordar altres professor d’aquell institut: en Miquel, l’Anna, en Josep, l’Enriqueta i tant altres… I ara, que tots plegats estem tan preocupats pel retrocés del català, em sembla important compartir que gràcies a aquelles classes nocturnes per a gent que treballàvem, moltes altres persones i jo vam poder aprendre, entre altres coses, a llegir, escriure i parlar en català. Crec que és valuós no perdre-ho de vista.