1) El poder és multifacètic i cal conèixer-lo.
El poder de l’Estat a Catalunya no es manifesta només amb policies, porres, jutges i fiscals.
L’aparell espanyolista és complex i els mitjans de comunicació juguen un paper important per tal d’acusar, manipular, mentir i disciplinar la dissidència. I crec que Ayala-Dip forma part d’aquesta maquinària.
Per exemple, em pregunto:
com és que aquest senyor s’ha sentit amb dret a escriure’m tots aquests improperis?
És més: em pregunto
quantes vegades s’ha dedicat a insultar i a advertir sobre com faria “la vida impossible” a algú?
Potser ara ja no, però durant dècades un crític literari del Grupo PRISA, amb la seva tribuna i els seus contactes al món polític-cultural tenia el poder d’enfonsar la carrera de qualsevol escriptor català díscol.
No ho perdem de vista perquè així també exerceix el poder l’Espanya borbònica. I crec que els missatges que m’envia Ayala-Dip demostren que ell exerceix aquesta funció de molt bon grat.
Com ell mateix diu, està molt agraït a aquesta Espanya borbònica. Però d’això de l’agraïment en parlarem més tard.
En públic Ayala-Dip no dubta en fer servir la seva columna a El País per fer crítica política. És totalment legítim i, a més, ens ajuda a entendre millor el personatge.
Ayala-Dip ens parla d’un informatiu de TV3 que es fa ressó d’un suposat “amenaçador avís de Quim Torra d’iniciar no sé quin tràmit judicial per acusar Joan Carles I de negocis il·lícits”. Pobre Borbó amenaçat pel malèfic Torra. Sort en té el rei lladre que Ayala-Dip li esitgui tan agraït.
Ayala-Dip ens explica que “és una autèntica desgràcia que, (TV3) sent una televisió tècnicament impecable, amb uns professionals de molta vàlua, fins i tot els que no poden dissimular la seva animeta independentista”.
L’animeta d’Ayala-Dip ho té clar: “exigeixo que els missatges que difonen també tinguin a veure amb la meva idea de Catalunya i d’Espanya, que és més o menys la mateixa que té més de la meitat de la societat catalana”.
Ayala-Dip té una opinió sobre TV3 i jo en tinc una altra. Però hi ha dues diferències:
a) Jo expresso la meva opinió en un tuit. Ayala-Dip té una columna al diari El País (diari que té entre els seus accionistes el Banco Santander, FCC i un magnat de Qatar).
b) Jo no he escrit a Ayala-Dip insultant-lo ni dient-li com li faríem “la vida impossible” al meu barri.
El poder és multifacètic, l’stato quo borbònic i espanyolista té molts lacais al seu servei i és bona cosa seguir el seu rastre i veure la seva complicitat amb la repressió. Ayala-Dip a Twitter: