Hola!

Aquest dilluns, poques hores després de les eleccions del 12M, ens va arribar un correu d’una lectora d’OCTUVRE que ens deia que no li enviéssim més correus. Els motius:

“Necessito un descans després dels resultats d’ahir. No vull continuar enganxat a aquest panorama depriment, i per això me n’aparto. Us dono les gràcies. Esperant que tornin temps millors, cordialment”.

A OCTUVRE sempre llegim amb molta atenció els missatges que ens envia la gent de la nostra comunitat.  Ens recorden que cada cop que enviem un correu dels nostres, estem parlant amb persones.

 

Sembla una obvietat, però en una època cada cop més automatitzada, és imprescindible no oblidar mai, mai, mai que darrere les pantalles hi ha persones.

 

I el missatge que ens ha enviat aquesta persona -li direm Margalida–  ens ha fet reflexionar molt. I volem compartir aquestes reflexions amb la resta de persones que sou a l’altra banda de la pantalla.

Crec que tots entenem l’esgotament de la Margalida davant el moment actual. I és evident que el “panorama depriment” no només es refereix a uns resultats electorals sinó a una cosa més profunda.

 

Al llarg dels últims anys, molta gent es va implicar en política de manera profunda, anant molt més enllà del simple acte d’anar a votar. La gent ha esmerçat una quantitat brutal de temps, de recursos i d’energia per un projecte que sembla anar-se’n en orris.

 

Tots entenem què ens està explicant la Margalida. Tots, en un moment o un altre, hem tingut la necessitat de “tirar el barret al foc”, apartar-nos, apagar el mòbil i oblidar-nos de tot el que ens fa mal. I cal assumir que això també forma part de la lluita.

 

Perdoneu el símil militar, però és evident que a totes les batalles els soldats agafen permisos, es fan rotacions. Cal tenir cura dels cicles, els descansos i les energies. No som màquines. I quan uns descansen, uns altres es queden de guàrdia. A OCTUVRE creiem que ens toca estar de guàrdia i seguir treballant.

 

Al llarg dels 5 anys de vida d’OCTUVRE hem pogut crear una xarxa que ens permet que, quan algú de nosaltres ho necessita, la resta el cobrim. De fet, OCTUVRE va començar així: tot just quan va començar va esclatar la pandèmia i la Marta, que també és infermera, va passar mesos treballant a l’UCI COVID. Doncs això: toca fer més força que mai per fer que “tornin els temps millors” dels que parla la Margalida.

 

I com ho fem per a què tornin “els temps millors”?

 

En aquest punt cal ser molt clars i defugir qualsevol temptació de cofoisme. La cosa no pinta bé i  creiem que els resultats electorals són només un símptoma de les moltes coses que fallen al moviment sobiranista i al país en general.

 

En Pere Antoni Pons, amic nostre, escriptor, pensador i patriota de pedra picada, ens deia fa uns dies que ell creia que els catalans tenim per davant una travessa del desert. Li vam preguntar si seria llarga aquesta travessa i ens va dir que no seria curta. I llavors li vam preguntar: suposant que la nació aconsegueix travessar el desert: en aquell futur en tindrem de nació? Ens va dir que això dependrà del que fem ara els que creiem en aquesta nació.

 

La pèrdua de majories parlamentàries esperona una ansietat inevitable: quina força tindrem en el futur? Quina capacitat tenim com a nació per travessar un desert perillós i previsiblement llarg? Com farem front a l’indiscutible procés de desnacionalització que vivim?

 

El resultat de les eleccions ens deixa clar que ara mateix no hi ha un projecte polític prou fort per respondre preguntes tan complexes com aquestes. Entre altres coses, perquè són preguntes que necessiten molt pensament. Són preguntes que no es responen amb tuits fàcils ni alimentant la frustració i la por cega.

 

Llavors què?

 

Autoenganyar-nos i no mirar de cara els greus problemes que tenim com a nació seria un suïcidi. Però també seria un suïcidi que -esborronats per aquests problemes- deixéssim de veure totes les fortaleses que tenim com a moviment i com a país. Perquè necessitarem totes i cada una de les eines que tinguem a mà si volem sobreviure a la duresa del desert que ens espera. El cofoisme és una trampa. El derrotisme també.

 

La lluita no serà dolça. Però no està perduda.

 

El filòsof Francesc Pujols és autor d’una frase molt coneguda que segur que heu sentit o llegit a les portes del Museu Dalí. Diu:

 

“El pensament català rebrota sempre i sobreviu als seus il·lusos enterradors”

Pujols escrivia això quan l’horitzó era ben negre. Com sabia que sobreviuria el país? Creiem que no ho sabia, però sabia una cosa: que ell faria tot el que estigués a les seves mans.

 

Sobre la frase de Pujols, Joan Burdeus escrivia l’any passat:

 

“La tesi de Pujols és que el que aguantarà el país són justament aquestes meditacions que avui anomenem cultura”.

El mateix Burdeus, veient els resultats electorals de diumenge escrivia sobre com treballar el futur del país i els seus futurs lideratges:

 

“només dependrà de la memòria i la consciència política que fem des de la societat civil, la cultura, les xarxes, el periodisme, etcètera”.

Això és el que volem fer a OCTUVRE: posar el nostre gra de sorra per fer possible els “temps millors” que espera la Margalida. I que esperem tots.

 

Continuarem fent periodisme per conrear “la memòria i la consciència política” de la que ens parla Burdeus. Per això continuarem fent els nostres vídeos i articles. I intentarem fer-los cada dia millor.

 

I a banda dels vídeos de sempre, hi ha una eina que creiem que pot ser molt útil en aquesta nova etapa política que s’obre: una espècie d’agenda que ens permeti posar en contacte a tota la gent que avui està treballant per tal que la travessa del desert sigui exitosa. Cada dia, arreu del país, hi ha gent fent coses meravelloses i útils que passen desapercebudes.

 

Creiem que podem aportar un altre gra de sorra difonent al màxim tot allò que ens ha de donar forces per afrontar una realitat com la que tenim al davant.

 

El nostre amic Pere Antoni encerta quan diu:

 

“Hi ha molt més país del que sembla. Potser està desanimat, irritat, decebut, desconcertat i desmobilitzat, però hi és. L’objectiu prioritari ara hauria de ser rearmar-lo discursivament i reactivar-lo políticament”.

Per sort el país és molt més que els seus partits i el seu parlament i està ple de gent i organitzacions treballant per construir el futur de la nació.

Doncs això: que continuem treballant per transformar aquesta “realitat depriment” de la qual ens parla la Margalida, a qui agraïm que hagi compartit el que molts sentim. Fent-ho, ens ajuda a  fer tot el que estigui a les nostres mans per fer realitat uns “temps millors” i fer realitat l’esperança de Pujols:

 

“El pensament català rebrota sempre i sobreviu als seus il·lusos enterradors”

Moltes gràcies, com sempre, per dedicar uns minuts a llegir aquests correus,

 

Una abraçada,

Marta i Albano

PD1: De vegades no podem respondre a tots els correus que ens arriben, però els llegim tots. Si us ve de gust compartir reflexions o propostes, escriviu-nos a [email protected]

PD2: Si voleu seguir en Pere Antoni a Twitter, ho podeu fer fent clic aquí.

PD3: Fent clic aquí i aquí, hi ha dos articles d’en Burdeus sobre Pujols i sobre el moment actual.

PD4: Sobre Pujols, Francesc Canosa ha escrit llarg aquí.