PRIMERA:
Sobre l’entrevista a l’Està passant: comparteixo la incomoditat que manifestava la gent que criticava “l’entrevista”. Fer befa d’una persona que en aquell mateix moment està detinguda genera una sensació molt incòmoda.
SEGONA:
A la vegada penso, però, que cal assumir aquesta incomoditat quan es tracta de fer humor sobre un personatge públic. L’humor ha de tenir màniga ampla per tractar els temes d’actualitat trepitjant ulls de poll d’uns i altres.
Cal poder fer befa de la detinguda Clara Ponsatí. Però també cal poder fer befa dels pactes del PSC amb VOX.
La realitat de la nostra TV pública és que si fas befa de Ponsatí no passa res, la qual cosa em sembla perfecte. En canvi, si fas befa sobre el PSC te’n vas al carrer.
TERCERA:
L’humor, com tot acte comunicatiu, té intencionalitat. Fa uns anys a Euskadi, la televisió pública va fer un programa humorístic titulat “Vaya semanita” on es feia humor sobre ETA. Va ser un èxit brutal aplaudit majoritàriament per la societat basca. De totes maneres, hi ha coses que no es poden perdre de vista.
En un reportatge per Público, la periodista Patricia Hidalgo va contextualitzar l’ús de l’humor en una situació tan delicada:
“Avui, una dècada i mitja després, es podria afirmar que, com a construcció política, Vaya Semanita va complir una funció catàrtica (…) Malgrat això, cal ser cautelosos”.
I cita al professor de Teoria Política de la Universitat del País Basc, Carmelo Moreno:
“L’èxit d’aquest programa ha de ser entès, no com un triomf de l’humor en si mateix sobre la política, sinó, sobretot, el triomf d’un determinat discurs polític per legitimar una determinada imatge de la política basca en un moment històric molt específic”.
“En altres paraules -escriu Hidalgo- el disseny d’aquests programes i la seva difusió en les cadenes públiques no són innocents. En molts casos responen a una estratègia política dirigida per determinades elits que, a través de la instrumentalització d’aquests espais televisius, busquen reforçar uns discursos i deslegitimar-ne d’altres”.
QUARTA:
El Polònia va tenir dos dies per preparar els gags sobre el tema de Ponsatí. En podria haver fet uns quants.
Per exemple, podria haver fet un gag on es veiés a Pere Aragonès amagat sota una pedra per evitar dir res sobre la detenció de Ponsatí.
O podria haver rigut de la covarda actitud de Joan Ignasi Elena, qui va fer una conferència de premsa on no es va permetre als periodistes fer preguntes. Però res d’això es va fer. Només un gag on Ponsatí criticava el tracte que rebia per part de TV3.
Molt bé. Doncs anem a veure el tracte que Ponsatí va rebre dels programes “seriosos” de TV3.