Enllaç per enviar per WhatsApp:

Hola!

 

Tots ho hem viscut un dia o un altre: passar hores i hores a la sala d’espera d’urgències esperant a ser atesos.

 

Al llarg d’aquestes hores eternes, un té temps per pensar en tots els impostos que paguem, en totes les promeses incomplertes dels partits i en tot el malbaratament de diners públics en infraestructures que no serveixen de res i en sous d’endollats que podrien servir per millorar el servei d’urgències.

 

I enmig de l’emprenyamenta, a qui no li ha passat pel cap pujar escales amunt de l’hospital, anar a trobar al gerent i demanar-li explicacions exhaustives de tot el que fa amb els nostres diners i que ens expliqui

 

> Per quins pebrots no ens atenen en condicions?

> Què esteu fent amb els meus diners?

> Per què trigueu tant?

> On són els fulls de reclamació?

> Qui és el responsable de tot això?

 

Doncs exactament això és el que ha fet la síndica Maria Àngels Cabasés al llarg de tot un any: fregir a preguntes als gestors de l’Hospital Arnau de Vilanova.

 

El resultat és un informe de 126 pàgines, ple de preguntes, explicacions i dades sobre com funciona -i com no funciona- un servei d’urgències públic a Catalunya avui.

 

A OCTUVRE som defensors acarnissats del sistema sanitari públic. Ens sembla un punt culminant de la civilització, un tresor que cal defensar amb dents i ungles. I justament per això creiem que és imprescindible vigilar, escrutar, pressionar i denunciar els polítics i gestors que tenen a càrrec seu fer-lo funcionar. Per tot això creiem que cal difondre aquest informe de la Sindicatura de Comptes.

 

L’informe s’ha publicat aquest mateix matí i, per tant, encara no hem tingut temps de fer una anàlisi profunda del text. Però sí que podem oferir-te alguns punts destacats que són molt interessants.

 

Comencem.

Avui li ha tocat a l’Hospital Universitari Arnau Vilanova de Lleida, però al llarg dels mesos vinents la Sindicatura avaluarà els serveis d’urgències dels 8 grans hospitals gestionats per l’ICS:

> Hospital Universitari Vall d’Hebron

> Hospital Universitari de Bellvitge:

> Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida:

> Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona

> Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona

> Hospital Verge de la Cinta de Tortosa

> Hospital de Viladecans

L’informe que avui ens ocupa està estructurat al voltant de quatre preguntes generals i diverses preguntes específiques.

 

Normalment, els mitjans de comunicació del nostre país informen poc i malament sobre els informes de la Sindicatura de Comptes. Normal: ningú acostuma a sortir gaire ben parat. Però quan tenim la sort que algú n’informi, el focus acostuma a posar-se sobre les troballes de l’informe.

 

Però en aquest cas, a OCTUVRE creiem que és molt més interessant fixar-se en la llista de preguntes que la Sindicatura va fer als gestors de l’hospital.

 

Com veureu, el llistat destil·la una profunditat que hauria de fer tremolar a tots els gestors i polítics del país.

 

Atenció:

 

 

Pregunta 1 / General.  Sobre els recursos i mitjans adscrits: Els instruments disponibles permeten dimensionar i distribuir els recursos humans segons les necessitats assistencials de la població?

 

Preguntes específiques:

 

a) El Govern ha dissenyat un pla estratègic en el qual s’emmarquin l’atenció a les urgències a Catalunya i els agents implicats i s’identifiquin les necessitats d’atenció i ha informat i involucrat les parts interessades?

 

b) Hi ha un pla funcional d’ordenació de l’estructura de recursos humans de l’hospital i de dimensionament del dispositiu, d’acord amb les previsions del Pla estratègic?

 

c) És adequada l’estructura organitzativa dels dispositius assistencials d’urgències a la demanda assistencial del centre, en termes de recursos i organització?

 

d) La prestació del servei s’ha determinat en termes d’economia?

 

Pregunta 2 / General.  Sobre la demanda i activitat: S’avalua la demanda assistencial urgent, els fluxos en la continuïtat assistencial i la seva coherència amb l’activitat assistencial contractada pel CatSalut?

Preguntes específiques:

 

a) El grau d’utilització dels serveis d’urgències i la seva evolució és coherent amb l’activitat prevista pel CatSalut?

 

b) L’atenció assistencial es produeix al nivell assistencial més adequat, en funció del nivell d’urgència? S’han implementat accions correctores per tal de reduir la pressió assistencial al servei d’urgències?

 

Pregunta 3 / General.  Sobre el procés assistencial i temps d’atenció: S’han dissenyat circuits sobre aspectes operatius i funcionals de la gestió integral del procés assistencial urgent i s’implementen com està previst?

Preguntes específiques:

 

a) S’han dissenyat i s’apliquen de manera òptima els protocols específics que regulen el procés assistencial i són adequats a les necessitats d’atenció?

 

b) Hi ha una bona coordinació dels recursos durant el procés assistencial i s’optimitza el temps i el procés de drenatge dels pacients?

 

c) Es monitora el procés d’atenció a les urgències amb la finalitat d’avaluar-lo, optimitzar-lo i desenvolupar instruments de millora?

 

d) Es dona una resposta adequada a les situacions de necessitat social i vulnerabilitat que presenten els pacients de les urgències hospitalàries?

 

Pregunta 4 / General.  Sobre l’avaluació i indicadors de qualitat:

S’avalua i es difon el seguiment periòdic de les activitats, del compliment de les instruccions i estàndards de qualitat i del grau d’assoliment dels objectius?

Preguntes específiques:

 

a) Es disposa de quadres de comandament que integrin dades clíniques, assistencials i administratives per a la presa de decisions informada?

 

b) El programa reuneix les condicions necessàries d’avaluabilitat de manera que els seus objectius, indicadors i sistemes d’informació estiguin definits en aquesta direcció?

 

c) S’han establert procediments estandarditzats d’informació al pacient i als seus acompanyants?

 

d) Quins han estat els resultats obtinguts en relació amb els serveis d’urgències prestats?

 

e) Es fa el seguiment i l’avaluació de les directrius i objectius estratègics i se’n fa difusió?

Moltes vegades -en periodisme, en política o en ciència- el més important per aconseguir bons resultats és fer les preguntes adequades. En el cas que ens ocupa, fer les preguntes adequades fa que ningú es pugui escapar amb excuses.

 

Gràcies a aquestes preguntes, la Sindicatura ha descobert que:

> Les demores registrades en l’atenció al servei d’urgències i les dificultats en el drenatge de pacients impacten negativament en la qualitat percebuda pels usuaris, alhora que poden implicar efectes adversos per a la seva salut. En aquest sentit, és especialment crítica l’espera d’aquells pacients que han de ser ingressats. Es podria assolir una reducció addicional de la mortalitat si es reduís el temps de permanència a urgències d’aquests pacients.

 

> En termes de qualitat assistencial, el servei d’urgències presenta una taxa de readmissions amb ingrés superior a l’esperada. En termes de qualitat del servei, el dispositiu presenta un nombre de contactes que no finalitzen l’assistència superior a l’esperat. El temps d’estada observat entre aquests pacients suggereix que l’abandó és degut a una espera excessiva per a rebre atenció sanitària. En termes de qualitat percebuda, el servei d’urgències presenta una valoració global per part dels usuaris lleugerament inferior a la del conjunt de Catalunya.

 

> El temps total de permanència dels pacients al servei d’urgències és força dilatat i es troba lluny dels estàndards estatals i internacionals.

 

> La Sindicatura no ha pogut comparar els temps registrats al servei d’urgències de l’HUAV amb els del conjunt de Catalunya degut a la manca d’homogeneïtat en el registre del conjunt mínim bàsic de dades d’urgències.

 

> L’ICS rep del CatSalut un finançament en concepte d’activitat d’urgències hospitalàries de l’HUAV inferior al cost total del servei que es desprèn de la comptabilitat analítica del centre.

 

> El preu unitari de la urgència atesa pagat pel finançador públic no permet cobrir el cost de l’atenció dels pacients que presenten risc vital, d’acord amb la comptabilitat analítica de l’HUAV, sinó que únicament cobreix el cost dels casos menys urgents.

Això que t’expliquem avui és un resum. Són 126 d’informe. Caldrà fer més feina. La farem.

 

A OCTUVRE sempre estem molt atents al que ens expliquem els informes de la Sindicatura. Fa més de 10 anys vam començar a estudiar-los i difondre’ls. Fent clic aquí, a la pàgina 242 d’aquest PDF (de l’any 2013), pots llegir una mica més sobre la nostra feina amb els informes de la Sindicatura.

 

Bé, per avui això és tot.

 

Ara mateix estem preparant un resum de la feina feta en 2024 i els resultats aconseguits. També estem planificant la feina per al 2025. Ben aviat t’enviarem un correu amb tota la informació.

 

Com sempre, aprofitem per donar les gràcies a totes les persones que donen suport a OCTUVRE i que difonen la informació que fem,

una abraçada,

 

Marta i Albano.

Com sabeu, OCTUVRE no rep subvencions ni accepta publicitat.

OCTUVRE es finança gràcies als seus socis i donants.

Si aquesta informació t’ha semblat útil i ens vols ajudar a continuar treballant, fes clic aquí. Allà podràs llegir els detalls del projecte i fer una aportació si ho consideres oportú.

NOTA: És possible que aquest correu t’hagi arribat perquè te l’ha enviat un amic o perquè has trobat l’enllaç a les xarxes socials.  Si vols que t’enviem els correus directament al teu correu, fes clic aquí i deixa’ns la teva adreça!