Els catalans no podem oblidar mai, mai, mai, que som hereus d’un munt de gent que al llarg de la història es va jugar el patrimoni i, en molts casos, la vida per tal de fer front a un estat que tenia com a objectiu fer impossible que poguessim disposar d’una premsa lliure i en la nostra llengua.
És d’acord amb aquesta consciència que a OCTUVRE no estem en contra de què existeixin estratègies públiques que enforteixin un espai comunicatiu català.
Hi ha dues qüestions de context que són importants:
Primera: sense suport i ajuda pública seria difícil tenir certs productes periodístics en català. Si grans països amb llengües molt potents, com França o Alemanya, dediquen recursos per dotar-se de productes culturals fets en les seves llengües, com no ho ha de fer Catalunya? Creiem que si cal destinar una part dels nostres impostos a impulsar, per exemple, productes culturals en català per a infants, seran diners ben emprats.
Segona: l’Estat espanyol dedica cada dia una muntanya de recursos a enfortir i cultivar un sistema de mitjans profundament catalanòfob. Un sistema mediàtic espanyolista i borbònic sustentat amb els diners de la màfia de l’IBEX i dels favors de l’Estat. Des d’El País fins l’ABC. Des de La Sexta fins Telecinco. En aquest escenari, els catalans hauríem de renunciar al poquíssim poder que ens donen els pressupostos de la Generalitat?
A OCTUVRE no demanem subvencions i no tenim cap intenció de fer-ho. Però no estem en contra de que el poder públic vetlli per enfortir un ecosistema mediàtic que acumula anys de repressió, censura i joc brut.
Del que estem en contra és de que les subvencions s’hagin convertit en una màquina bruta on el Govern de la Generalitat fa servir els diners públics per comprar mitjans de comunicació.
I per entendre la veritable profunditat del que està passant cal tenir clar això que ara explicarem. Atenció.
A Catalunya hi ha dos tipus de subvenció a la premsa:
> Les subvencions estructurals.
> Les subvencions a projectes.
Els requisits per rebre les subvencions estructurals estan perfectament delimitats: nombre d’exemplars, dimensió de la redacció, etc. Qui compleix els requisits rep la subvenció estructural, qui no els compleix no la rep.
Aquí, el Govern i els partits no tenen gairebé marge de decisió. Tanta feina feta, tants diners et toquen.
Però les subvencions per projectes són diferents. Els mitjans presenten els seus projectes i és la Secretaria General de Mitjans qui tria qui rebrà els diners i qui no.
I aquí trobem el problema: les subvencions a projectes deixen un espai molt gran a l’arbitrarietat i a atorgar els diners a dit. I va ser per aquesta arbitrarietat que, al 2013, es va anul·lar les subvencions a projectes.
Però al 2022 el Govern d’Aragonès va ressuscitar-les. Des de llavors, les xifres són bastant escandaloses. A continuació, el total rebut pels principals mitjans escrits catalans als anys 22, 23 i 24: