Per tant, demà, que cadascú faci el que cregui millor per al país. Però creiem que, fem el que fem, és molt important:
1) No oblidar que Catalunya és una nació subjecta a Espanya per la força.
2) No oblidar que aquesta força brutal es va fer servir, justament, per haver volgut votar (i portar a terme els resultats).
3) No oblidar que l’octubre de 2017 vam votar per construir espais de futur i fugir de l’eterna amenaça de tornar enrere, del “soroll de sabres” i del “llop” que diuen que ve, però que no acaba mai de marxar.
4) No oblidar que som molt més que votants. Demà criden a votar 5.703.737 votants catalans. Però molts de nosaltres, per sobre de la nostra condició de “votants catalans” som “activistes catalans”.
La tercera reflexió:
ser “activistes catalans” significa tenir absolutament clar que el nostre poder és molt més gran que el vot que ens permeten emetre demà.
Ens volen convèncer de què el nostre principal paper a unes eleccions és aixecar-se un matí de diumenge -el diumenge que ells diguin, el diumenge que ells permetin- anar a dipositar una butlleta a l’urna -l’urna que ells permetin- i triar uns representants -els que ells permetin- i esperar el resultat. I acatar.
Com a activistes podem decidir participar-hi o no. Però mai podem oblidar que la nostra força es construeix cada dia i és molt més gran que el vot que ens permeten.
Demà 5.703.737 de “votants catalans” tenen dret a vot. Però els activistes treballem cada dia de l’any per transformar la realitat, per impactar als resultats, per organitzar-nos dins del joc marcat i, sobretot, per trencar les regles de joc imposades per l’Estat.
Com vam fer l’1-O del qual, per cert, se n’ha parlat ben poc en aquesta campanya.
Ser activista és tenir absolutament clar que, passi el que passi a les urnes espanyoles del 23J, la nostra feina continua el 24J.
El dijous passat en Josep Costa a “La Tertúlia Proscrita” posava en relació temporal dos fets importants: