Hola!

T’escric per compartir algunes coses sobre 3 temes que crec que són interessants:

1) Twitter Catalunya / Recull setmanal

2) Tiktok i Mastodont

3) quan no tenia drets polítics a Catalunya per ser argentí.

1) Twitter Catalunya / Recull setmanal

Ara quan sembla que Twitter té els dies comptats, a OCTUVRE hem posat en marxa una proposta que té aquesta xarxa social com a element central: fer un recull -subjectiu- de coses interessants que han passat a Twitter.

No és una proposta gaire original. Això fa molts anys que es fa. Però hem cregut que calia fer-ho amb una mirada catalana. I malgrat la poca originalitat de la proposta, atenció: la setmana passa el nostre recull va tenir més de 75.000 visites!

Doncs això, mentre Twitter existeixi, farem feina per difondre coses meravelloses que està fent la comunitat tuitaire catalana. Estic segur que al recull d’avui descobriràs alguna cosa que no sabies. Per llegir el recull d’aquesta setmana, fes clic aquí.

2) TikTok i Mastodont i els vídeos curts.

Al correu que vaig enviar fa un parell de setmanes vaig obrir un meló: cal que els vídeos d’OCTUVRE siguin més curts per tal que arribin a més gent?

Hem rebut centenars de correus de la nostra comunitat reflexionant sobre el tema. Estic ordenant els missatges perquè vull fer alguna cosa. Hi ha reflexions molt potents que vull compartir amb tothom.

De moment, però, tres coses:

a) Aquesta setmana hem fet un vídeo relativament curtet: ATENCIÓ: “mala praxi periodística” a les notícies de TV3. Si encara no l’has vist, aquí el tens:

ATENCIÓ: "mala praxi periodística" a les notícies de TV3

b) Feia temps que teníem un compte de TikTok d’OCTUVRE, però no el fèiem servir gaire. Ara estem fent proves. En uns pocs dies hem superat les 20.000 visualitzacions. És molt poquet, però ens posem a disputar també aquest espai. Aquest és el nostre compte de TikTok.

c) Al 2019 em vaig fer aquest compte de Mastodont. Si Elon Musk continua fent el burro, ens veiem allà! 🙂

3) Quan no tenia drets polítics a Catalunya per ser argentí.

El meu avi Luigi va néixer a Itàlia l’any 1920 i la Segona Guerra Mundial va impactar directament la seva vida. No en parlava gaire de la guerra el meu avi, però tinc entès que va començar a Itàlia, va passar per Àfrica i va acabar anys després a un camp de presoners a Polònia, des d’on va haver de tornar caminant al seu poble natal, enclavat a les muntanyes del Fruili Venezia Giulia.

Els traumes de la guerra i la pobresa que consumia aquesta regió van convertir el meu avi, la meva àvia i el meu pare -llavors un nen de 3 anys- en tres migrants amb destí a l’Argentina.

La situació no era nova a la família: l’avi i el pare del meu avi ja havien anat a fer fortuna a Argentina a finals del XIX. Una fortuna que -per cert- amb prou feines va arribar per construir-hi la casa a la qual encara avui viuen els cosins del meu pare, prop de la frontera amb Àustria.

Unes quantes dècades més tard, l’Argentina rica, pròspera, “el rebost del món” que havia acollit els meus avis i el meu pare, havia desaparegut i l’any 92, jo els meus pares i els meus germans ens convertíem en migrants i fèiem el camí invers cap a “la vella Europa”.

Jo tenia 15 anys i la Barcelona preolímpica i el poblet de la Costa Brava on vam aterrar era una mena de somni a ulls d’un adolescent provinent de la despoblada, freda i llunyana Patagònia.

Fa 30 anys que visc a Catalunya i sento aquest país a la sang, malgrat ser fill adoptiu. Tan adoptiu, tan “poc d’aquí” que durant anys vaig tenir prohibit exercir el dret a vot. Jo anava a la Universitat de Barcelona, però no podia decidir qui havia de ser el president de la Generalitat o l’alcalde de la meva ciutat.

El meu pare va perdre la nacionalitat italiana quan, de jove, va voler votar. En aquell temps no hi havia tractats de doble nacionalitat i va haver de triar: o italià o argentí. Ell va voler participar en la vida política del poble que l’acollia i es va fer argentí per poder votar. Dècades més tard jo mateix em vaig trobar en una situació similar.

Després d’anys de tràmits i de cues infames vigilades per la Policia Nacional, vaig poder guanyar el dret a votar i, fins i tot, a ser diputat del Parlament del que avui és el meu país.

Explico tot això perquè s’entengui el lloc des del qual avui miro com milers de persones migrants que viuen al nostre país, que són veïns nostres, s’estan organitzant per poder obtenir alguns drets fonamentals que avui no tenen.

Fa mesos que s’estan recollint signatures per una ILP sobre la regularització de les persones migrades. Aquesta campanya no té com a objectiu el dret a vot i es limita a proposar una regularització administrativa. La data límit per signar s’apropa i encara falten uns milers de signatures per assolir el mínim que marca la llei per tal d’obrir un debat parlamentari.

És indiscutible que els moviments migratoris ens afecten a tots, als que marxen i als que reben. I és indiscutible que és necessari un debat sobre el tema, també des d’una perspectiva catalana. Però justament perquè aquest és un debat important pel nostre país, no el podem deixar en mans dels fanàtics de VOX i els seus altaveus mediàtics en mans de l’IBEX.

Si vols participar amb la teva signatura:

A banda d’aquests punts a Barcelona, hi ha punts fixes arreu del territori.

I si vols saber més coses sobre aquesta campanya, pots llegir aquí, aquí i aquí.

Bé, aprofito per donar les gràcies a totes les persones que ens permeteu fer aquesta feina que fem a OCTUVRE.

Espero que el correu t’hagi semblat útil,

una abraçada,

Albano.