Ahir al vespre vaig anar al cinema a veure Argentina 1985, la pel·lícula que explica el judici als genocides de la dictadura militar argentina. Avui al matí encara estic en estat de xoc i necessito compartir-ho.
Jo vaig néixer a l’Argentina el 22 d’abril de 1976, vint-i-nou dies després del cop d’estat comandat per Videla, Massera i Galtieri, entre d’altres. L’horror va durar fins a l’any 83, quan va caure la dictadura. Pel mig assassinat, tortura i 30.000 desapareguts.
Vaig créixer sentint la meva mare explicant l’angoixa que va suposar portar un fill a un país que s’enfonsava en la foscor més absoluta. Vaig créixer sentint com de prop vam estar d’engreixar la llista dels 30.000 desapareguts (i jo dels nens robats) quan l’exèrcit va entrar a casa meva buscant unes suposades armes que amagaven els meus pares.
El primer record polític que tinc és de l’any 83, amb els carrers del meu poble plens de gom a gom celebrant la caiguda de la dictadura i el retorn a la democràcia.
Doncs ahir, gairebé 40 anys més tard del final de l’horror vaig tornar a recordar, a entendre i, amb permís, sentir-me una mica orgullós del país on vaig néixer.
Malgrat que els argentins solem tenir en molta estima la nostra pàtria, cal reconèixer que no solem tenir massa motius per estar orgullosos de la nostra convulsa terra. Però els judicis contra els genocides és una fita que ha de ser honrada arreu del món. La Viquipèdia explica així la transcendència d’aquests judicis: