Bon dia.

Estem turmentats per la notícia que el Regne Unit va aprovar ahir de l’extradició de Julian Assange als Estats Units.

Turmentats per la notícia i turmentats per una pregunta que ens fem constantment: estem fent tot el que està a les nostres mans davant aquesta injustícia històrica? Aquest escrit intenta respondre a aquesta pregunta.

I comencem posant-hi context. Perquè la injustícia té com a principals aliades la complicitat dels grans mitjans que avui miren cap a una altra banda i la fragilitat de la nostra memòria.

5 d’abril de 2010: Collateral Murder

Aquell dia WikiLeaks publica un vídeo estremidor titulat Collateral Murder (Assassinat Col·lateral) on es veu com un helicòpter de l’exèrcit dels Estats Units dispara contra un grup de persones desarmades, provocant la mort de 12 d’elles. Entre ells dos membres de l’agència de notícies Reuters. WikiLeaks i Assange van mostrar al món les proves incontestables de com l’exèrcit dels Estats Units cometien crims de guerra a Iraq. La notícia aconseguida i difosa per WikiLeaks va ser recollida pels mitjans de comunicació més importants del món. Sobre Collateral Murder a OCTUVRE vam fer aquest vídeo.

25 de juliol de 2010: Afghan War Logs

Aquell dia WikiLeaks els Diaris de la Guerra d’Afganistan: 91.713 documents interns de l’exèrcit dels Estats Units on es documenten accions ocorregudes entre 2004 i 2009. El New York Times va descriure la filtració com:

“un arxiu de sis anys de documentació de material classificat que ofereix una imatge fosca i sense ornaments de la guerra d’Afganistan”.

El diari britànic The Guardian va qualificar la filtració de WikiLeaks com

“un retrat devastador de la guerra a Afganistan, que revela com les forces de l’OTAN van matar centenars de civils en un incident que es van ocultar”.

22 d’octubre de 2010: Iraq War Logs

Aquell dia Wikileaks publica Iraq War Logs, els Diaris de la Guerra d’Iraq, on es poden llegir 391.832 “reports de camp” de la guerra entre els anys 2004 i 2009. Els documents proven que la invasió d’Iraq per part dels Estats Units va provocar la mort de prop de 70.000 civils, molts d’ells com a conseqüència de crims de guerra comesos per l’exèrcit americà i el britànic.

28 de novembre de 2010: Cablegate

Aquell dia WikiLeaks va publicar els documents de les comunicacions entre el Departament d’Estat dels Estats Units i les ambaixades nord-americanes de tot el món. Aquests documents van deixar exposades a la llum les maniobres internacionals dels Estats Units. A l’Estat espanyol, per exemple, els documents van permetre saber com el govern de Zapatero va conspirar amb els Estats Units per impedir que la justícia investigués l’assassinat del càmera de Telecinco, José Couso, a mans de soldats nord-americans. Ho vam explicar en aquest vídeo d’OCTUVRE.

25 d’abril de 2011: Guantánamo i Abu Grahib

Aquell dia Wikileaks va fer públiques unes imatges que documentaven tortures a les presons de Guantánamo i Abu Grahib. A més, es documentava com 150 persones havien estat detingudes sense cap mena de judici.

2021: The Intolerance Network

L’any passat Wikileaks va publicar 17.000 documents provinents de l’organització ultra espanyola Hazte Oir. Als documents es poden veure els noms de multimilionaris espanyols que van finançar el naixement de VOX. (A OCTUVRE estem preparant un vídeo per fer arribar aquesta informació al màxim nombre de persones possible).

Això només és un resum. L’impacte de les revelacions de WikiLeaks és enorme, tal com recullen les organitzacions periodístiques i de drets humans més importants del món:

“Permetre que Julian Assange sigui extradit als Estats Units el posaria en un greu risc i envia un missatge esfereïdor a tots els periodistes del món”. Amnistia Internacional.

“Condemnem la decisió del Regne Unit d’extradir Assange malgrat les demandes internacionals generalitzades en sentit contrari. És hora d’una diplomàcia més directa cap a Jualian Assange dels Estats que diuen defensar la llibertat de premsa”. Reporters Sense Fronteres.

“Julian Assange no hauria de ser extradit. Si el Regne Unit extradeix Assange, això vulnerarà el Dret Internacional, el dret d’asil i l’extraterritorialitat de les ambaixades”. International Human Rights Foundation.

“L’extradició d’Assange ha de ser condemnada per tots aquells que creuen en la llibertat de premsa”. Freedom of the Press Foundation.

Que podem fer davant aquesta injustícia que ens turmenta? Algunes possibles respostes:

Primer de tot: no acceptar aquests fets com normals. Malgrat que la injustícia es manifesta cada dia arreu del món, en les més diverses lluites i afectant milions de persones, cal revoltar-se i no acceptar-la.

Segon: des d’un punt de vista català, cal recordar qüestions molt importants com el compromís d’Assange amb el referèndum de l’1-O i contra la repressió contra el poble català. Aquest compromís va suposar que la nostra lluita arribés a milions de persones arreu del món i ajudés a desmuntar les mentides i les manipulacions dels mitjans monàrquics i les ambaixades espanyoles arreu del món. L’Estat espanyol li ha fet pagar molt car aquest suport, pressionant l’Equador perquè retiri tota protecció. “Ecuador advierte a Assange de que no se inmiscuya en el conflicto catalán”.

Tercer: ens hi juguem molt els que creiem que el periodisme té, com a principal missió, destapar allò que el poder vol amagat: des d’un crim de guerra d’un poderós exèrcit fins a una corruptela urbanística. Si publicar la veritat és perillós, guanya el crim, la màfia i la foscor. Al seu editorial d’ahir Vicent Partal diu que

“sense WikiLeaks tots seríem molt més ignorants i, per tant, molt més manipulables. I això, que tots i cadascú de nosaltres siguem més ignorants i manipulables, és en definitiva el que volen els qui persegueixen Julian Assange”.

Doncs això, tenir clar que darrere Assange hi anem tota la resta.

I sobre això, memòria. Als anys 70 Daniel Ellsberg robava els “Papers del Pentàgon” i els filtrava a la premsa. Allà es documentaven les mentides dels successius governs americans sobre la guerra de Vietnam. Unes mentides que van provocar la mort de centenars de milers de persones. Unes mentides que, en ser destapades, van ajudar a posar fi a la guerra de Vietnam.

Acabem: hem traduït de l’anglès al català dos articles que creiem que són molt interessants i que volem compartir amb la comunitat d’OCTUVRE.

El primer és del periodista anglès Peter Oborne i es titula Gran Bretanya ha aprovat l’extradició de Assange: criminals de guerra i assassins se n’alegren

Es segon és del periodista nord-americà Glenn Greenwald i es titula La decisió del Regne Unit d’extradir a Assange demostra per què els discursos sobre la llibertat dels Estats Units i el Regne Unit són una farsa

Esperem que trobeu útils aquestes traduccions i, si és així, difongueu aquest correu entre els vostres contactes.

Mentrestant, ens continuem fent la pregunta: què més podem fer? I pensem que, el mínim que podem fer és prendre exemple i continuar publicant tot allò que el poder no vol que es publiqui. Sigui l’exèrcit americà, el Pentàgon o les clavegueres de l’Estat espanyol.

I com sempre: moltes, moltes, moltes gràcies per ajudar-nos fer possible OCTUVRE. Continuem.

PD1: Han passat 16 mesos des de l’empresonament de Pablo Hassel, 100 dies des de la detenció de Pablo González a Polònia i 2 mesos des del Catalangate.
PD2: https://defendwikileaks.org/



T’han reenviat aquest correu i vols subscriure’t al butlletí? Fes clic aquí.

Fes clic aquí si vols veure aquest correu en el navegador

Website

Email

Twitter

YouTube

Facebook

Instagram

Reenvia aquest correu Reenvia aquest correu

Comparteix-ho a Facebook Comparteix-ho a Facebook

Comparteix-ho a Twitter Comparteix-ho a Twitter

 2025 Octuvre,
Esteu rebent aquest correu electrònic perquè us hi heu subscrit des de la nostra pàgina web.

La nostra adreça és:

Octuvre

c/ Sant Salvador, 24

Girona, Gi 17001

Spain

Afegeix-nos a la teva llibreta d’adreces.

Esteu rebent aquest correu electrònic perquè us hi heu subscrit des de la nostra pàgina web.
Pots donar-te de baixa d’aquesta llista de correu fent clic aquí.

Email Marketing Powered by Mailchimp