Per Albano Dante Fachín Pozzi

Em fa una mandra terrible escriure l’article que estàs a punt de llegir. Em fa mandra perquè ja s’ha escrit molt sobre la criminalització de l’independentisme. Però en els fets que vull explicar a continuació hi ha elements prou nous per empassar-se la mandra i posar-se a escriure. A Twitter, a TV3, a mitjans privats pagats amb diners públics i a certs sectors dels partits independentistes estan passant coses que no podem prendre com normals. Coses que cal analitzar, registrar i esbombar. Espero que llegir l’article no et faci tanta mandra com a mi escriure’l.

El vespre del dia 6 de desembre el compte de Twitter de Xavier Fina publicava una sèrie de tuits explicant el següent:

“Deixo Twitter sine die. He rebut amenaces vinculades a la meva empresa i a la meva feina. I, per mi, aquest és un límit (…) Hi ha gent amb moltes ganes de fer mal. I, sense haver fet res dolent, tinc por”.

Aquest anunci va generar un important rebombori, ja que Xavier Fina és conegut per haver participat en els últims anys a les tertúlies polítiques amb més audiència als mitjans de comunicació públics i privats, amb un posicionament molt crític amb l’independentisme.

Poques hores després d’haver denunciat haver estat amenaçat, les mostres de suport a Xavier Fina omplien les xarxes. Des d’exdiputats de Ciutadans, fins figures rellevants d’ERC, passant per membres del PSC, Comuns i fundadors de Societat Civil, els missatges fent costat Fina eren políticament transversals. Des d’un punt de vista mediàtic la pluralitat també era la norma: des d’estrelles televisives de TV3 fins a ex-alts càrrecs del Grupo PRISA, passant per directors de digitals i directors d’agències. El clam era unànime: suport a Xavier Fina i condemna per les amenaces rebudes.

En un ambient polaritzat com el de les xarxes socials, veure una transversalitat com aquesta és molt excepcional i només es dona quan la gravetat de la qüestió és gran i indiscutible. Una persona que veiés tants polítics diferents i tants referents informatius denunciant plegats una cosa, hauria arribat a la conclusió que el tema era molt greu.

Però quina mena d’amenaça havia rebut Xavier Fina com per concitar una solidaritat tan transversal entre polítics i periodistes? El comunicat de Fina explica: “He rebut amenaces vinculades a la meva empresa i la meva feina” i afegeix que sent “por”. Però en cap moment del seu missatge aclareix quines han estat aquestes amenaces ni qui n’ha estat l’autor.
Unes hores més tard, però, comencen a córrer per les xarxes algunes veus que assenyalen un autor: Albert Velasco, un professor universitari d’història. Hores abans Xavier Fina havia fet un tuit opinant sobre la confluència entre ICV i els Comuns i Velasco va citar el tuit dient:

“No tinc temps per perdre, però seria interessant fer una anàlisi comparada dels plans estratègics que ha redactat des de la seva empresa, ICC Consultors, per a diferents ajuntaments en els darrers anys”.

L’empresa ICC Consultors a la que es refereix Velasco és, efectivament, l’empresa de Xavier Fina, dedicada a assessorar administracions públiques en l’àmbit cultural i aquesta menció és, com veurem, l’amenaça a la qual es refereix Xavier Fina.

Pere Jurado, que va ser responsable de premsa i xarxes del grup municipal d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Barcelona escriu una sèrie de tuits sobre el tuit de Velasco:

“Era qüestió de temps que el linxament digital saltés a l’amenaça real. Una pena que Fina marxi de Twitter. Esperem que torni. (…) Fina hauria de prendre mesures legals contra el que acaba de passar. És que prou. És que no es pot mentir sense fonaments a partir de l’odi”.

Per la seva banda Joan Coscubiela escriu:

“Ànims Xavier Fina. T’entenc perfectament. Malauradament, això és el que pretenen els assetjadors, expulsar les opinions de les persones discrepants” (…) Em sembla detectar que algunes de les persones que es comporten de manera més agressiva i intolerant a les xarxes socials formen part del món universitari. Preocupant. No per Twitter, sinó per la Universitat.

Davant aquesta allau Velasco ironitza sobre el seu tuit:

“Suposo que aquest tuit meu és una nova forma de nazisme, una transmutació postmoderna de la nova extrema dreta”.

Però el comentari irònic rep una resposta seriosa: “Efectivament” li contesta Quim Brugué, històric membre d’ICV i professor de la Universitat de Girona.

Pere Jurado assenyalava el tuit com a “amenaça real”, Coscubiela utilitzava el terme “assetjament” i apuntava al fet que el tuit el fes un professor universitari i Quim Brugué qualificava de “forma de nazisme” el tuit de Velasco.

Malgrat tot això, em costava assumir que les “amenaces” que feien “por” a Xavier Fina es referissin al que havia escrit Velasco. De veritat demanar “una anàlisi comparada dels plans estratègics que ha redactat des de la seva empresa, ICC Consultors” podia ser entès com a “amenaces vinculades a la meva empresa i a la meva feina” com diu en Fina, “amenaça real” com diu Jurado o “assetjament” com diu Coscubiela o “Forma de nazisme” com diu Brugué?

Em va semblar tot plegat una bogeria i vaig estar a punt, a punt, a punt de fer un tuit dient que si això era una “amenaça” o un “assetjament” o una “forma de nazisme” tots plegats havíem perdut el nord i que el millor que podia fer en Xavier Fina és deixar de ploriquejar, ser seriós i acceptar les crítiques i, fins i tot les insinuacions, amb el rigor i la responsabilitat que s’espera d’una persona que durant anys ha disposat dels més poderosos micròfons del país per poder dir-hi la seva. Vaig estar a punt de fer un tuit dient que em semblava una vergonya que Fina es victimitzés d’aquesta manera per una cosa que ens passa a tots els que, voluntàriament, hem assumit una posició pública al debat polític del nostre país. A mi m’envien a Argentina cada dia tres vegades i cada dia m’acusen de viure “del cuento” o insinuen que em guanyo la vida gràcies a uns foscos pagaments que mai s’acaben de confirmar. El mateix Fina en diverses ocasions ha insinuat que rebo pagaments poc clars. Malgrat això, assumeixo que haver decidit exposar-me públicament comporta haver d’aguantar certes coses. Anava a fer un tuit dient-li tot això a en Fina, però em vaig aturar.

I si les “amenaces” que denunciava en Fina no eren el tuit de Velasco -com deien Jurado, Coscubiela i Brugué– i la cosa era molt més seriosa? I si jo feia un tuit carregant contra Fina acusant-lo de ploriquejar quan, potser, hi havia una cosa molt més greu que un tuit? Aquesta sensació que potser hi havia “alguna cosa més” que un tuit se’m va fer més intensa quan vaig veure persones molt destacades del món del periodisme denunciant les amenaces que Fina afirmava haver patit. Cristina Puig, del FAQS de TV3, per exemple, escrivia:

“Les amenaces no poden quedar impunes Xavi. Denuncia-ho! Ni bots ni trolls ni imbècils. Ens està quedant una societat maca maca. Molt trist i lamentable. Et llegirem i escoltarem per altres canals!”

Per la seva banda, Rosa Cullel, que havia estat consellera delegada del Grupo PRISA i que escriu a El País i Crònica Global tuitava:

L’agressivitat i les amenaces a Twitter van ‘in crescendo’. Comença a ser impossible debatre amb els ultranacionalismes que traspassen tots els límits de la decència.

El director de l’Agència Catalana de Notícies, Marc Colomer, també difonia des del seu compte de Twitter la denúncia de Fina i afegia:

“I avui Twitter és encara més pobre. Menys estimulant. Abraçada, Xavier”.

El director de Nació Digital, Ferran Casas, també va difondre la denúncia de Fina i va afegir:

“Quan, des de qualsevol tendència, es converteix la xarxa en un femer i no en un espai d’informació, debat, contrast i intercanvi, passa això. S’empobreix i hi perdem tots”.

Veure periodistes amb tanta rellevància difonent la denúncia de Fina em va fer pensar que havia d’haver-hi alguna cosa més que un tuit com el de Velasco, per a mi, totalment inofensiu i que en cap cas es podia considerar com una “amenaça”. Per això, i abans de fer cap tuit, em vaig posar en contacte amb algunes de les persones que donaven suport a Xavier Fina i els vaig preguntar si sabien en què consistien les amenaces denunciades.

I aquí arriba la sorpresa. Cap de les persones a les quals vaig demanar si sabien quines havien estat les amenaces em va saber respondre. Vaig preguntar a polítics i periodistes i cap va saber explicar-me quines eren les “amenaces” que denunciava en Fina.

Em vaig preguntar: podria ser que tothom s’hagués llençat a donar per bones la denúncia “d’amenaces” de Xavier Fina sense haver comprovat si, efectivament, aquestes amenaces existien? Podria ser que tothom s’hagués deixat portar, sense cap mena de prova, per una simple “solidaritat” contra un suposat “assetjament” d’uns suposats “ultranacionalismes que traspassen tots els límits de la decència”? Podria ser que tothom hagués donat per bones unes “amenaces” que no existien, però que servien per apuntalar el relat que dibuixa l’independentisme com un moviment intolerant i amenaçador?

Efectivament, la denúncia de Fina és difosa per polítics de tot signe. Per exemple, José Domingo, exdiputat de Ciudadanos i fundador de Societat Civil difon la denúncia i diu:

“Xavier, me repugnan las causas de tu decisión. Te seguía desde la distancia con encuentros y desencuentros con tu opinión. Lógico. Hoy me convierto en seguidor tuyo, esperando el día en que vuelvas”.

També difonen la denúncia Marc Andreu (CCOO), Ignasi Guardans (ex-CiU, ex-PSOE), Juan Carlos Gallego (En Comú) i diversos regidors de Ciutadans i ERC. De fet, persones importants d’ERC també participen en la difusió de la denúncia de Xavier Fina. Per exemple, el vicesecretari general de Comunicació d’ERC, Oriol Lladó fa un tuit dient:

“(…) quina pena pels matisos, discrepàncies i debat interessants que ens perdrem aquí, sense la teva mirada. Seguim, fora de la virtualitat!”

Per la seva banda l’alcalde de Tarragona, el republicà Pau Ricomà, s’afegeix a les mostres de suport i, atenció, fa una cosa molt reveladora:

“Em cau l’ànima als peus que es pugui sentir amenaçat per expressar-se com vol. I sí, me’l crec, sobretot llegint algunes reaccions”.

Com podem veure, el suport de Ricomà és incondicional i ell mateix admet que no sap si les amenaces existeixen o no. Simplement diu “me’l crec”.

Jo, digueu-me desconfiat, en comptes de “creure”, vaig preferir preguntar-li directament a l’afectat. Em vaig adreçar al denunciant, Xavier Fina, per tal de saber si les “amenaces” que li feien “por” eren, efectivament, el tuit d’en Velasco. Fina mateix em confirma que si, que les “amenaces” són el tuit de Velasco. També em diu que, tot i que no està segur, creu haver vist un altre tuit “amb format més amenaçant” d’un altre historiador, Carles Sirera. Fina, però, és incapaç de recordar quin tuit era.

És a dir que, fins aquí, tot el que tenim és:

1 · Un tuit on una persona, que sense amagar-se en l’anonimat, comenta que “seria interessant fer una anàlisi comparada dels plans estratègics que ha redactat des de la seva empresa, ICC Consultors”
2 · Un munt de polítics de totes les tendències, des d’ERC a Ciutadans, passant per Societat Civil, donant credibilitat a unes “amenaces” que no existeixen.
3 · I un munt de periodistes que difonen la denúncia sense saber si la denúncia és certa o no.

Finalment, a partir de aquests tres elements, tenim l’enèsima campanya que diu que a Catalunya s’exclou, s’amenaça i s’exerceix la violència contra les persones que no són independentistes. Fins aquí els fets. Però tot plegat, mereix algunes reflexions.

Primera qüestió. La denúncia de Xavier Fina ha servit per engreixar un relat que té com a objectiu presentar l’independentisme com una força antidemocràtica, amenaçant i violenta. En la construcció d’aquest relat hi han participat gairebé tots els estaments de poder: els mitjans de comunicació, els partits polítics, les forces de seguretat i els jutges. Entre d’altres.

Hem vist aquesta criminalització infinitat de vegades.

L’hem vist en aquells Guàrdies Civils que, durant el judici del procés, asseguraven haver-se sentit més amenaçats que els anys de plom al País Basc.

L’hem vist en aquella funcionària dels jutjats que va sentir una por terrible el 20 de setembre a la seu d’Hisenda rodejada per perillosíssims manifestants independentistes que la van obligar a saltar un “murete“.

L’hem vist quan el diari El Mundo va publicar a la portada la foto d’aquells professors de Sant Andreu de la Barca que, suposadament, vexaven alumnes fills de Guàrdies Civils.

L’hem vist quan es detenia a Tamara sense proves, quan els CDR eren titllats de terroristes, també sense proves.

L’hem vist quan Ferreras mentia al seu programa inventant-se un cartell del Tsunami.

L’hem vist amb conceptes com “violència ambiental” i les “mirades d’odi”.

La llista és infinita i ara hem de sumar-hi unes “amenaces” que fan molta “por” que, en realitat és un senyor fent un tuit que no seria considerat “amenaça” absolutament enlloc.

No sabem si Xavier Fina tenia la intenció de què la seva “denúncia” es convertís en l’enèssim fake contra l’independentisme. Però és evident que la seva denúncia, sense especificar ni fets ni autors, és tramposa. De veritat la “por” era tan gran com per no atrevir-se a explicar que les “amenaces” eren un tuit que proposava “fer una anàlisi comparada dels plans estratègics que ha redactat des de la seva empresa, ICC Consultors”?

Ho sento, però la denúncia de Fina és impròpia d’una persona que, lliurement, ha decidit participar en el debat públic. La meva “solidaritat” i “suport” serien totals i absoluts davant una amenaça. Però això no és una “amenaça”. Ho sap Xavier Fina i ho sap qualsevol jutge. Però aquí ve la següent qüestió que em sembla important de tot aquest afer: el paper del periodisme.

Em pregunto: sabien els periodistes que van difondre la denúncia de Xavier Fina que les “amenaces” eren, en realitat un tuit demanant una auditoria sobre contractes públics? Jo crec que no. Que simplement van “creure” a una persona que coneixen, a un company de feina o, fins i tot, a un amic. I això obre qüestions molt delicades. Per una banda, és comprensible que donem credibilitat a algú que coneixem i que denuncia una “amenaçada”. A més, des d’un punt de vista emocional, si la persona que coneixem afirma sentir “por”, la reacció d’escalf és gairebé automàtica. Tot plegat és comprensible.

Però atenció: estem parlant de persones molt rellevants dins del panorama informatiu del nostre país. De persones que treballen a mitjans finançats amb diners públics en els quals la ciutadania diposita una confiança superior a la que pot tenir un tuiter qualsevol. Professionals que difonen unes suposades amenaces i que coneixen perfectament els marcs criminalitzadors dels que hem parlat abans. Van difondre l’acusació “d’amenaces” sabent que eren simplement un tuit? Malament. Ho van fer sabent que era un tuit? Malament, també, si creuen que el tuit en qüestió és una “amenaça”. Em pregunto si tornarien a fer difusió d’aquestes suposades “amenaces”, ara que saben que no existien.

Per últim, crec que cal assenyalar un fet molt preocupant. És evident que la famosa “unitat de l’independentisme” està absolutament trencada. Com a mínim en l’àmbit dels partit. És evident que els partits independentistes amb representació al Parlament fa molt de temps que intenten combatre’s l’un a l’altre amb totes les seves forces. Ells sabran. Però és lícit que aquest combat posi en perill a tot el moviment independentista? Que gent dels Comuns, de Ciutadans o del PSC aprofitin la denúncia de Fina per assentar el relat de “l’independentisme violent”, “hiperventilat” i “intolerant” és normal. És el que porten intentant des de fa anys. Però que figures rellevants de partits independentistes contribueixen a fer créixer aquest relat per tal de desgastar a altres independentistes, és d’una irresponsabilitat i una miopia enorme perquè estan alimentant el relat que ha servit, serveix i servirà per normalitzar la repressió amb la qual l’Estat combat l’independentisme.

Em feia mandra escriure aquest article. És molt fàcil assenyalar el que fa el Borbó, l’IBEX o La Sexta. Més difícil és interpel·lar companys de professió i demanar comptes a persones que pertanyen a partits que han patit i pateixen la repressió. És més: fins i tot aquest article podria ser considerat com una “amenaça” que provoca “por” en algun periodista o polític i, d’aquesta manera, podria acabar davant un jutge per escriure. De fet, no seria el primer ni l’últim. Pregunteu-li a Valtonyc o Hasel.

Ho sento per Xavier Fina, però “por” no és que et demanin pels contractes pagats amb diners públics de què viu la teva empresa. “Por” és no saber si finalment acabaràs entrant a la presó per haver-te manifestat a La Junquera. “Por” poden sentir-la en Charaf i l’Ibrahim, que van estar vuit mesos en presó preventiva sense proves, per protestar contra les sentències. “Por” és saber que un Policia Nacional et pot partir la cara d’un cop de puny, com li va passar a Jordi Borràs, i saber que aquest policia gaudeix d’impunitat. “Por” és no saber si podràs acompanyar el teu pare, la teva mare o la teva iaia el dia de la seva mort o estaràs a l’exili perquè et persegueix Llarena. Això fa por. I també fa por que sigui tan fàcil muntar una campanya com la que acabo de descriure i que aquí no passi res. Per això he decidit superar la mandra. Que quedi constància. Com a mínim, que quedi constància.



T’han reenviat aquest correu i vols subscriure’t al butlletí? Fes clic aquí.

Fes clic aquí si vols veure aquest correu en el navegador

Website

Email

Twitter

YouTube

Facebook

Instagram

Reenvia aquest correu Reenvia aquest correu

Comparteix-ho a Facebook Comparteix-ho a Facebook

Comparteix-ho a Twitter Comparteix-ho a Twitter

 2025 Octuvre,
Esteu rebent aquest correu electrònic perquè us hi heu subscrit des de la nostra pàgina web.

La nostra adreça és:

Octuvre

c/ Sant Salvador, 24

Girona, Gi 17001

Spain

Afegeix-nos a la teva llibreta d’adreces.

Esteu rebent aquest correu electrònic perquè us hi heu subscrit des de la nostra pàgina web.
Pots donar-te de baixa d’aquesta llista de correu fent clic aquí.

Email Marketing Powered by Mailchimp