Llegeix

Una història sobre l’equip que va destapar l’espionatge a Catalunya.

Per Albano Dante Fachin (@albanodante76)

Avui fa 4 dies que va saltar l’escàndol de Pegasus que també ha afectat directament OCTUVRE (1). Segur que heu llegit, sentit i vist un munt de coses sobre el tema. És possible, fins i tot, que estigueu saturats. Però volem explicar-vos una història que no s’ha explicat gaire als mitjans catalans i que creiem que és molt interessant.


Al llarg dels últims mesos, moltes persones ens han preguntat si tenim por de fer els vídeos d’OCTUVRE. La Marta Sibina i jo normalment contestem que no tenim por. Primer, perquè al nostre voltant hi ha una comunitat compromesa que ens protegeix. Segon, perquè tenim la sort de viure en un país relativament segur per exercir el periodisme. De totes maneres, és veritat que assenyalar certs poders comporta riscos i la punxada de telèfon que hem patit ens recorda que no podem abaixar la guàrdia.

Per a nosaltres la història de Pegasus comença el 8 d’abril, quan vam rebre un missatge per Signal que deia el següent:

“Benvolgut Albano: M’ha passat el teu contacte xxxx. Estic coordinant una investigació sobre l’ús del programari espia Pegasus a Catalunya. (…) Crec que seria important revisar els dispositius que hagis pogut tenir des de 2017 fins ara”.

Tres dies més tard els resultats de les anàlisis forenses deixaven clar que el meu telèfon havia estat infectat amb Pegasus i el 18 d’abril saltava la notícia que ja tots coneixem. La persona que m’escrivia era un investigador d’una organització canadenca que es diu Citizen Lab.

Citizen Lab fa anys que investiga i denuncia les intromissions dels estats en la privacitat dels ciutadans mitjançant la utilització de programari espia. Un dels casos més impactants que van denunciar va ser el de Jamaal Khassoghi, el periodista del Washington Post que va ser assassinat a l’ambaixada d’Arabia Saudí a Turquia. Segons les investigacions del Citizen Lab, els telèfons de l’entorn de Khashoggi havien estat intervinguts amb Pegasus mesos abans del seu assassinat (2). La notícia va fer la volta al món i, de retruc, Citizen Lab va guanyar una enorme notorietat.

Citizen Lab està adscrita a la Universitat de Toronto, una ciutat on, en teoria, no caldria patir per la seguretat de periodistes, activistes i investigadors. Però poques setmanes després de destapar la implicació de Pegasus en el cas Khassoghi dos membres de l’organització van començar a rebre uns missatges pertorbadors.

El primer missatge va arribar via LinkedInn i anava dirigit a Bahr Abdul Razzak(3) qui, per cert, ha estat un dels investigadors de l’espionatge amb Pegasus a Catalunya. El missatge va arribar el 6 de desembre de 2018 i era una proposta de trobada signada per un tal Gary Bowman, que assegurava ser un sud-africà directiu d’una companyia financera amb seu a Madrid. El missatge deia:

“M’he trobat el teu perfil i crec que la feina que has fet ajudant els refugiats sirians i la teva àmplia experiència tècnica podrien encaixar molt bé a la nostra empresa”.

Efectivament, a banda dels seus coneixements tècnics, Razzak és sirià i ha seguit molt de prop la crisi dels refugiats d’aquell país. Razzak va accedir a fer una trobada i el 18 de desembre es va reunir amb l’home a un hotel ubicat el centre de Toronto. Però el tema de conversa va passar ràpidament dels refugiats a la feina que feia Razzak al Citizen Lab i les seves investigacions sobre l’empresa israeliana NSO, fabricant del programa Pegasus.

Segons va explicar Razzak a un periodista d’Associated Press (AP), la conversa va derivar ràpidament a preguntes com:

 • Acostumes a pregar?
 • Per què escrius només de NSO?
 • Escrius contra ells per què és són una companyia israeliana?
 • Odies Israel?

Segons explica Razzak va marxar de l’hotel “impactat” i va alertar els seus companys de Citizen Lab sobre el contingut de l’estranya reunió. Un d’aquests companys, John Scott-Railton, va sospitar que la trobada havia estat una trampa i va investigar per saber més sobre Gary Bowman i va descobrir que la informació del seu perfil de LinkedIn era falsa, que la suposada empresa a Madrid no existia i que la foto de perfil era d’un banc d’imatges. Tot seguit Scott-Railton -que també ha participat en la investigació d’espionatge a Catalunya- va informar periodistes d’AP sobre l’incident i aquests es van posar a treballar per publicar la història.

Però el 9 de gener de 2019, quan AP estava a punt de publicar la peça explicant la trobada de Razzak amb el fals empresari sud-africà, el mateix Scott-Railton va rebre un missatge on una persona que es feia dir Michael Lambert li proposava fer una trobada(4). Lambert afirmava que representava una empresa anomenada CPW-Consulting que tenia uns clients interessats en els coneixements de Scott-Railton sobre fotografia aèria. Scott-Railton domina aquest camp, ja que era el tema de la seva tesi doctoral, feta anys abans d’entrar a fer feina al Citizen Lab.

Però després d’unes quantes comprovacions, l’equip del Citizen Lab va tenir clar que, un altre cop, estaven davant una trampa: ni Michael Lambert ni l’empresa CPW existien. No obstant això lluny de refusar la trobada, Scott-Railton i els periodistes d’AP van decidir continuar endavant i parar una trampa a l’empresari fals.

Scott-Railton i “Michael Lambert” es van trobar a un restaurant cèntric de Toronto(5). Així expliquen la trobada els periodistes d’AP:


“Qualsevol que veiés a Scott-Railton i a Lambert rient mentre menjaven carn de wagyu i bisque de llagosta en el restaurant de luxe de l’Hotel Península el dijous a la tarda els podria haver confós amb una parella d’amics.

Però era un dinar d’espies contra espies. Scott-Railton havia passat la nit anterior tractant d’ocultar una càmera casolana en la seva corbata (…) i finalment es va conformar amb una GoPro i diversos dispositius d’enregistrament ocults entre les seves robes. Sobre la taula, Lambert havia col·locat un gran bolígraf en el qual Scott-Railton va veure una petita lent de càmera apuntant per una obertura en la part superior.

Lambert no semblava estar sol. Al principi del dinar, un home es va asseure darrere d’ell, aixecant el seu telèfon com si anés a fer fotos i després va abandonar abruptament el restaurant, sense haver menjat res. Més tard, dos o tres homes es van presentar a la barra i semblaven estar vigilant el procés.

Scott-Railton tampoc estava sol. A unes quantes taules de distància, dos periodistes de Associated Press conversaven mentre esperaven un senyal de Scott-Railton, que havia convidat als reporters a observar el dinar des de prop i a entrevistar a Lambert un cop acabada la reunió.

La conversa va començar amb una xerrada sobre les fotografies aèries, tafaneries sobre polítics africans i sobre els antecedents familiars de Scott-Railton. Però Lambert, igual que Bowman, va acabar dirigint la xerrada cap a Citizen Lab i NSO.

 • “Problemes laborals? Explica’m! M’agraden els problemes d’oficines! Hi ha molta competència entre els membres de Citizen Lab?

(…) Lambert també va preguntar a Scott-Railton sobre l’Holocaust, l’antisemitisme i si havia crescut amb amics jueus. En un altre moment li va preguntar si no hi hauria un “element racista” en l’interès de Citizen Lab pel programari espia israelià.

Quan van arribar l’hora de les postres, els reporters d’AP es van acostar a Lambert i li van preguntar per què la seva empresa no semblava existir. Va posar-se rígid.

“Sé el que estic fent”, va dir Lambert, mentre desava els seus papers -i el seu bolígraf- en una bossa. Després es va aixecar, va xocar amb una cadira i va marxar, dient “Ciao” i agitant la mà, abans de tornar perquè s’havia oblidat de pagar el compte.

Mentre es passejava pel restaurant esperant el compte, Lambert es va negar a respondre a les preguntes sobre per a qui treballava o perquè no es podia trobar cap rastre de la seva empresa.

“No haig de donar cap explicació”, va dir abans de marxar.


El dinar entre Scott-Railton i Lambert va tenir lloc el 24 de gener de 2019. Al dia següent el director del Citizen Lab, Ron Deibert, va emetre un comunicat(6) amb algunes de les consideracions sobre les dues reunions:

“Aquesta fallida operació contra dos investigadors del Citizen Lab és una baixesa. (…) “Sembla ser un intent de comprometre la nostra feina. (…) Un atac com aquest contra un grup acadèmic com el nostre és un atac a la llibertat acadèmica arreu. Aquest episodi hauria de servir com a lliçó per a tots aquells grups que, com Citizen Lab, treballen en temes que exposen irregularitats mitjançanmt la investigació basada en proves. (…) Els riscos no són sempre fàcils de calcular”.

Però la història no acaba aquí. Recordem que Scott-Railton va gravar la seva reunió amb Michael Lambert i, per tant, els periodistes tenien una imatge clara del suposat empresari. Aquesta és una de les imatges captades per Scott-Railton durant el dinar:

La persona que es va fer passar per “Michael Lambert”.

Doncs el 28 de gener el mateix Ron Deibert publicava aquest tuit(7):

Amb les imatges de la trobada a Toronto el mitjà israelià Mako t(8) va identificar la persona com a un antic agent de defensa israelià i antic membre de l’empresa Black Cube que ha estat assenyalada en diversos cosas relacionats amb NSO, propietària de Pegasus.

———

És molt probable que la partitocràcia madrilenya i catalana intentin tancar aquest escàndol per la porta del darrere. Hi ha massa cadires i sous en joc per a posar-se ferms davant un escàndol com aquest i molts incentius per callar i esperar que la societat s’oblidi d’aquest escàndol. ELs tertulians dels mitjans de comunicació monàrquics ja s’estan encarregant de normalitzar l’espionatge il·legal per part de l’Estat. Però malgrat els intents, l’exemple de gent com els investigadors del Citizen Lab encoratja a persistir en la lluita i la denúncia contra el totalitarisme, assumint els riscos que siguin necessaris. No podem permetre que la por ens aturi.

Una abraçada.

(Fent clic aquí, l’últim correu enviat a la nostra comunitat!)


Aquesta peça ha estat elaborada amb la informació facilitada per Citizen Lab, la investigació d’Associated Press i la documentació que recull les comunicacions i converses recollides durant el desenvolupament d’aquesta història. Aquests són els enllaços a les fonts:

 1. COMUNICAT: Espionatge contra OCTUVRE. https://youtu.be/U6yn6lShX_Y
 2. The NSO connection to Jamal Khashoggi https://citizenlab.ca/2018/10/the-nso-connection-to-jamal-khashoggi/
 3. https://www.documentcloud.org/documents/5691484-181216-Till-190111-Gmail-Meeting
 4. https://www.documentcloud.org/documents/5684892-Gmail-Kite-Aerial-Photography
 5. https://www.documentcloud.org/documents/6426634-John-Scott-Railton-s-Conversation-with-Michel
 6. Statement from Citizen Lab Director on Attempted Operations Against Researcher https://citizenlab.ca/2019/01/statement-from-citizen-lab-director-on-attempted-operations-against-researchers/
 7. https://www.mako.co.il/tv-ilana_dayan/2019/Article-cde6ef046859861006.htm
 8. https://twitter.com/RonDeibert/status/1089969801949335553?s=20&t=hsnoT3tgDlYVZpGctiUXvQ

1 Comentari Afegeix un nou comentari

Comentaris estan tancats.