Fa un any vam fer una proposta: “Plantem cara a les mentides de l’IBEX”.
Ara, però, ens preguntem:
Té sentit assenyalar els mentiders i denunciar les clavegueres mediàtiques?
Té sentit seguir fent els vídeos d’OCTUVRE?
Al llarg d’aquest 2020 hem publicat 34 vídeos que han tingut més de 4,2 milions de reproduccions. Resum amb algunes de les coses publicades durant aquest 2020:
Estem molt satisfets. Però durant aquest any, en diverses ocasions, hi ha hagut gent que ens ha traslladat reflexions que es podrien resumir d’aquesta manera:
OCTUVRE va néixer amb una convicció: si volem canvis reals, és imprescindible desmuntar les mentides que construeix la poderosa maquinària mediàtica pagada pels bancs i els tentacles de la monarquia corrupta…
Però després d’un any de feina ens preguntem: i si amb denunciar no fos suficient? I més preguntes:
I si limitar-nos a denunciar ens convertís en una eina que només provoca frustració i impotència? I si la maquinària de manipulació de l’IBEX pot assumir tranquil·lament les nostres denúncies?
La denúncia és imprescindible, però es pot anar més enllà de la denúncia?
Amb aquesta pregunta en ment, fa uns dies vam denunciar la manipulació d’un programa de TVE contra el català, el gallec i l’èuscar.
En principi, el que fem normalment: investigar i denunciar. Però en aquesta ocasió vam fer una altra cosa: passar a l’atac. Els responsables de TVE poden fer veure que el que publiqui OCTUVRE no existeix… Però i si la nostra denúncia arriba a la Comissió de Control de RTVE del Congrés dels Diputats?
I si milers de ciutadans ens organitzem i fem una queixa massiva al Defensor de l’Audiència i l’obliguem a donar explicacions?
És molt probable que malgrat aquestes accions, els responsables de la manipulació a TVE no donin explicacions… Però si a la denúncia li sumem accions, el seu silenci els sortirà molt més car.
Aquesta experiència ens ha donat idees pel 2021. Exemple:
Què passaria si a OCTUVRE féssim un vídeo DENUNCIANT el funcionament mafiós de les elèctriques al mateix temps que iniciem una ACCIÓ massiva de baixes d’Endesa, Iberdrola o Naturgy?
I si el mecanisme fos:
Primer pas: INVESTIGAR.
Segon pas: DENUNCIAR i explicar-ho al màxim de gent possible.
Tercer pas: organitzar-se per ACTUAR en conseqüència.
Aquest és un exemple. Segurament en podríem trobar molts més. Sobretot si treballem col·lectivament. Perquè, òbviament, això no ho podem fer tot sols. Necessitem la col·laboració del màxim de persones possible.
Necessitem organitzar-nos per difondre i actuar. Necessitem també el suport per dedicar el temps i els recursos necessaris per fer la feina. Exemple: l’anàlisi del programa de TVE va requerir 50 hores de feina: recerca, redacció, traduccions…
I això és important:
OCTUVRE no rep subvencions públiques.
OCTUVRE no accepta publicitat.
OCTUVRE només és possible gràcies a les subscripcions i donacions del seus lectors.
Arribats a aquest punt, us explicarem la nostra TEORIA DELS MÚSICS DE CARRER.
Nosaltres creiem que la informació que fem serà efectiva en la mesura que arribi al màxim de gent. Això vol dir que ha de ser lliure i accessible per a tothom.
La nostra informació és per a tothom. Sigui subscriptor o no. Això vol dir que els nostres subscriptors no col·laboren econòmicament amb OCTUVRE per poder accedir a la informació.
Hi col·laboren perquè aquesta informació arribi a tothom.
Els músics de carrer toquen per a tothom. Però si poden seguir tocant és gràcies als que es poden permetre tirar-los unes monedes. Més o menys com nosaltres.
Ens ho han dit més d’un cop: hi ha molta gent que aprecia la nostra feina però no es pot permetre col·laborar-hi econòmicament. Responem sempre el mateix: participar en la difusió i compartir amb els contactes, per a nosaltres, ÉS MOLTA AJUDA!
Als que si es poden permetre col·laborar-hi, senzillament els enviem AQUEST ENLLAÇ:
Allà hi ha els detalls del projecte i les maneres de col·laborar-hi.
Perdoneu si ens hem enrotllat massa però aquest 2020 ha estat brutal i volíem compartir aquestes reflexions amb tothom. Ara, anem a pel 2021. Gràcies per llegir-nos!!!