Al llarg dels propers dies el nostre sistema sanitari patirà tensions que mai abans s’havien viscut. (Aquí podeu llegir la nostra companya, Marta Sibina, sobre la situació). Aquestes tensions tindran dos focus principals:
- Els professionals sanitaris.
- Els usuaris del sistema.
Totes les dades indiquen que es produiran situacions molt complicades. Davant aquesta situació tan inesperada com rellevant, a OCTUVRE ens hem preguntat com podem ser útils a la comunitat en un moment com aquest. La resposta és l’Altaveu Sanitari OCTUVRE.
La proposta es bassa en 3 reflexions:
- PRIMERA REFLEXIÓ: Evitar més saturació informativa. Escoltar allò important.
Portem molts dies on a tot arreu i en tot moment es parla del coronavirus. No volem contribuir a aquesta saturació. Ja hi ha massa emissors: mitjans de comunicació, institucions, governs i partits. Per això restringim la nostra aportació a una qüestió molt concreta: escoltar amb atenció els missatges que envia el sistema de salut. Professionals i usuaris. Creiem que escoltar aquestes veus amb atenció és imprescindible per entendre el que està passant.
- SEGONA REFLEXIÓ: Correran molts vídeos… i calen més.
Al llarg dels propers dies el sistema sanitari patirà enormes tensions que implicaran a molta gent. Molts treballadors i molts usuaris en situacions molt complexes que generaran molta informació. Correran molts vídeos, àudios i fotos d’usuaris i treballadors del sistema. Nosaltres creiem que aquesta informació que es produirà al si del sistema sanitari pot ser molt útil si es verifica i es contextualitza adequadament. Per això treballarem analitzant això que corre però, a més, convidem a la comunitat a enviar-nos la informació que disposin i creguin que sigui necessària la seva difusió.
- TERCERA REFLEXIÓ: 3 Enfocs.
Posem atenció en la informació que es produirà als centres sanitaris per part de treballadores i usuàries tenint en compte tres nivells:
A) Enfoc tècnic: entenem que és imprescindible que la tasca dels professionals (científics, treballadors sanitaris, etc…) no es vegi interferida per informacions errònies, alertes sense fonament o soroll.
B) Enfoc de gestió: la crisi sanitària té un vessant de gestió política. És de vital importància fer un seguiment acurat de les decisions preses per les diferents administracions i contrastar-la amb la realitat que es viu als centres sanitaris.
C) Enfoc Comunicatiu: No es tracta només de difondre. Entenem que la difusió d’informació veraç és una eina que permet a la ciutadania, els responsables tècnics i els responsables polítics tenir una millor visió de la situació i actuar en conseqüència.
Com ho farem?
Enviar informació: Qualsevol persona (professional o usuària) que cregui que té una informació que ha de ser contrastada o difosa sobre qüestions relacionades amb el sistema sanitari a Catalunya es pot adreçar a OCTUVRE mitjançant aquest dos canals:
- WhatsApp: 680 69 89 51
- Correu electrònic: altaveusanitari@protonmail.com
Nota: Respectem l’anonimat de les fonts quan ens hi hem compromès, emparant-nos en el secret professional. Respectem l’off the record quan ens hi hem compromès.
Rebre informació: La informació que anem produint la distribuirem mitjançant els següents canals:
- Twitter: (al moment)
- Canal de Telegram: (al moment)
- Faceboook
- Resum diari al correu electrònic
Apunts:
- Aquesta feina la farem amb un equip on tenim professionals sanitaris sobre el terreny, persones que coneixen l’estructura del sistema sanitari català i treballadors del periodisme. De totes maneres els nostres recursos són limitats i no podem assegurar una resposta immediata en tots els casos.
- Aquesta mateixa limitació de recursos és la que ens obliga a circumscriure el nostre focus a Catalunya.
- Sempre (i sobretot en moments com els que estem vivint) la informació és un dret fonamental. Per això el contingut el·laborat per OCTUVRE està disponible lliurement sota llicència Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons. Pel mateix motiu compartirem informació rellevant produïda per mitjans solvents.
- Per últim, com sempre, recordem que aquesta feina és possible gràcies a les 756 persones que confien en aquest projecte i col·laboren econòmicament per fer-lo realitat.