Demà és Sant Jordi. A Octuvre voldríem regalar rosa i llibre a cada un dels nostres seguidors. No ens ho podem permetre. Però volem fer festa i us regalem un fil. Perquè les festes són, també, per aprendre i reflexionar.
Comencem. Fa uns dies, l’editor Eduard Voltas publicava un article sobre la llengua catalana amb un subtítol suggeridor: “El català no necessita manifestos malhumorats. Ens necessita a tots i necessita polítiques guanyadores”. Deia:
És indiscutible el que proposa l’autor: el català ha de ser espai de trobada, complicitat i somriures. En moltes ocasions, però, les estructures de poder realment existents converteixen l’ús del català en una lluita constant. Per això, cada any la Plataforma per la Llengua publica quatre informes sobre la llengua catalana i un d’ells se centra en les discriminacions que pateixen els catalanoparlants en el seu dia a dia.
Entre els anys 2007 i 2019 la Plataforma ha recollit, explicat i denunciat 192 casos de discriminacions lingüístiques. Però atenció:
“Molts catalanoparlants han interioritzat les situacions de submissió. (…) Els casos de discriminació explícita són només la punta de l’iceberg d’un problema d’exclusió lingüística més gran, que té com a fenomen més rellevant la inhibició i l’autocensura dels parlants de català. El coneixement explícit dels casos de discriminació, si s’acompanya d’informació i reflexions sobre els drets que tenen els parlants de català i les vies de què disposen per a reclamar-los, lluny d’inhibir-los encara més, ha de servir per a conscienciar-los i empoderar-los“
Malgrat aquesta inhibició i autocensura, han estat moltes les persones que s’han plantat i han dit “prou” davant l’abús i han denunciat. A continuació, un recull d’aquestes denúncies.
“Tot plegat és especialment greu perquè l’abús el protagonitza un membre d’un cos armat de l’Estat, que té una capacitat coercitiva que pot intimidar la ciutadania i inhibir encara més l’exercici dels drets lingüístics”.
“Tot i que Sedó els va indicar que la legislació emparava el seu dret de tenir el document en català, i que l’Administració no podia no tenir-lo traduït en aquesta llengua, al deganat no li van oferir cap solució”.
L’article 26 de la Llei del taxi, aprovada pel Parlament de Catalunya l’any 2003, estableix que «els usuaris del servei de taxi tenen el dret d’expressar-se en llengua catalana en les comunicacions amb els conductors».
“Frases com ara «som a Bèlgica» o «som al Canadà» no tindrien connotacions semblants (…) perquè els mots «Bèlgica» i «Canadà» no encapsulen significats que evoquin un règim de desigualtat lingüística. El terme «Espanya» sí que ho fa.
“Els reglaments de la policia espanyola, que estableixen que si un agent a qui s’interpel·la en català no entén aquesta llengua ha de buscar un company que l’entengui, són paper mullat. Aquestes actituds no s’investigaran ni es castigaran”.
“La sensació d’impunitat dels actes de negació de drets als catalanoparlants va augmentar amb el comportament arbitrari i el missatge de l’odi de les institucions de l’Estat i els mitjans afins des de l’octubre de 2017”
“El clima d’impunitat és tal que qualsevol treballador amb un petit espai de poder es pot veure amb la capacitat d’exercir de petit dictador i humiliar i fer xantatge”.
“Aquesta mena de casos són freqüents i són especialment greus quan les víctimes són menors perquè contribueixen a acomplexar i atemorir els parlants de català ja des de les primeres etapes de la vida”.
“Si a cap ciutadà se li negara l’atenció en castellà en un organisme públic català, obriria tots els telenotícies i tothom parlaria de la imposició i l’abús. En canvi que la nostra llengua siga menyspreada està totalment assumit”. J. Lozano
“La connivència que tenen les forces de seguretat amb altres cossos funcionarials de l’Estat, molt particularment els jutges, fa que molts ciutadans se sentin indefensos i renunciïn a exercir els seus drets lingüístics”
És evident, com diu Voltas, que no cal ser “malhumorats” i que cal “seduir”. I això és perfectament compatible amb aturar els peus a tots aquells poders que vulneren els drets lingüístics de milions de persones cada dia.
Ha passat sempre: els grups que exerceixen una opressió, a la vegada caricaturitzen les denúncies de les víctimes. Així la víctima es converteix en “una histèrica”, en “un quejica” o “una persona conflictiva”. Objectiu: fer callar la víctima.
Explica la Plataforma per la Llengua:
“Cal tenir present que les discriminacions lingüístiques explícites i individualitzables són tan sols la punta de l’iceberg del problema de fons que crea el supremacisme lingüístic: molts parlants se salven d’abusos més greus només d’evitar d’usar el seu idioma”.
I aporten una dada esgarrifosa:
“Una enquesta recent encarregada per la Plataforma per la Llengua al Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) mostra que 6 de cada 10 catalanoparlants pensen que contestar en català a un jutge que ha formulat una pregunta en castellà en el marc d’un judici a Catalunya podria perjudicar els seus interessos“.
La Plataforma també adverteix contra la normalització de les discriminacions:
“La sensació d’impunitat són un caldo de cultiu perfecte per als abusos i les discriminacions. Davant d’això, la Plataforma per la Llengua ofereix des de fa molts anys un servei d’atenció i assessorament a les víctimes, fa difusió i denúncia pública d’aquest problema i promou entre els catalanoparlants actituds de conscienciació dels seus drets”.
És veritat que tot convida a “deixar passar” certes coses, a “no enfrontar-se”, a treure importància a situacions desagradables. Però com diu la Plataforma:
“La subjecció històrica dels catalanoparlants a la repressió de la seva llengua i cultura han conduït a una certa normalització, entre les víctimes, del tracte abusiu per part de les autoritats. Quelcom que seria inacceptable en comunitats lingüístiques que s’han desenvolupat històricament sense coercions d’aquesta mena”.
És per això que, com que no podem regalar-vos a tots una rosa i un llibre, compartim aquesta informació. Perquè les festes són, també, per compartir i reflexionar plegats.
L’equip d’octuvre us desitja una gran Diada de Sant Jordi!
Si voleu llegir els informes de la Plataforma per la llengua els trobareu aquí: https://plataforma-llengua.cat/que-fem/estudis-i-publicacions/
Si voleu llegir l’article d’Eduard Voltas, el trobareu aquí: https://elmon.cat/opinio/catala-nike-241464/