Llegeix

Madrid se quema, se quema Madrid

ATENCIÓ

DEMÀ dijous 4 al Congrés hi ha una votació que és un veritable ATAC a la ciutadania de CATALUNYA. Cal OBLIGAR @jessicaalbiach i @salvadorilla a dir AVUI si DEMÀ faran aquest pacte. ÉS MOLT GROS. OBRIM FIL:

Aquesta història comença el 3 de març de 2020 quan PODEMOS presenta aquesta Proposición de Ley que AMENAÇA ELS BOMBERS CATALANS, L’ESTATUT I L’AUTOGOVERN. SPÒILER: la proposta és de PODEMOS però veurem com VOX la defensa amb ungles i dents.

El mes de setembre la proposta de PODEMOS entra a la Mesa i es fixa el debat al PLENO DEL CONGRESO per al 13 d’octubre de 2020. Qui presenta la llei és el podemita RAFA MAYORAL. I explica això:

Rafa Mayoral, però, és conscient que la proposta de PODEMOS té problemes greus i es posa la vena abans de la ferida. ATENCIÓ A COM ACABA LA SEVA INTERVENCIÓ:

La proposta de PODEMOS afecta de ple -i molt greument- l’organització dels bombers arreu de l’Estat. Pero veiem que entre els impulsors hi ha “españoles, galegos, vascos, canarios, andaluces, valencianos”… però no diu res de “catalanes”…

NOTA: És veritat que al començament de la seva exposició Mayoral inclou entre les organitzacions amb les quals ha parlat un “Grup d’Acció Sindical de Bombers de Muntanya”. Hem intentat saber més de l’existència d’aquest grup però no hem trobat res de res. El que si sabem és que al llarg de tota la intervenció Mayoral NO FA CAP REFERÈNCIA a cap dels sindicats majoritaris que representen els bombers catalans. Dit això, continuem. La cosa es complica:

NOTA METODOLÒGICA IMPORTANT: Aquest debat del 13 d’octubre és la “toma en consideración”. PODEMOS presenta la proposta i la resta de grups voten si estan a favor o en contra de tramitar la llei.

Això va dir CIUDADANOS:

Això va dir Ortega-Smith, de Vox:

El diputat del PP, Tirado Ochoa, no es vol quedar enrere:

El diputat José Vélez del PSOE és va pronunciar de la següent manera i POSA EL DIT A LA NAFRA: “DESARROLLO PARLAMENTARIO AUTONÓMICO”

Finalment, després d’aquest debat, la llei de PODEMOS comença el tràmit parlamentari. A partir d’aquest moment els grups parlamentaris treballaran el text, debatran i faran esmenes gràcies a què s’aprova la “toma en consideración”:

ERC, JxC i la CUP no van poder fer res per aturar PODEMOS, PSOE, PP, VOX i Cs.

Pilar Vallugera d’ERC va dir:

Miriam Nogueras de JxC va dir:

Albert Botran de la CUP va dir:

La proposta de PODEMOS causa molt impacte a Catalunya i de manera absolutament majoritària els bombers i els seus representants posen el crit al cel.

Competències? Catalunya, a diferència de l’estat Espanyol, disposa d’una llei (5/1994) que regula els Serveis de prevenció, extinció d’incendis i salvament, COMPETÈNCIA EXCLUSIVA de la Generalitat. Article 132 de l’Estatut:

Davant això, el 5 de novembre, el Parlament de Catalunya va aprovar una moció sobre aquesta proposició de llei. I atenció, aquí comencen les incongruències. A excepció de Cs, tots els grups parlamentaris (PP, PSC I En Comú Podem inclosos) voten a favor de la moció, que reafirma les competències de la Generalitat en la gestió dels serveis de prevenció d’incendis.

Aquell dia, al Parlament de Catalunya, Marc Parès, d’EnComúPodem va dir això:

I la diputada del PSC, Assumpta Escarp, va dir això:

Llavors: Com pot ser que a Madrid el PSOE i UP votin a favor de retallar competències a la Generalitat i en canvi, al Parlament de Catalunya, En Comú Podem i el PSC votin a favor de reforçar aquestes competències?

Llavors: què es vota demà? Demà el text que va presentar Podemos el 13 d’octubre ha de superar un tràmit important: EL DEBAT A LA TOTALITAT. És important entendre aquesta part del mecanisme:

Camí que segueix una llei, resumit:

  • PAS 1: La “PROPUESTA” i “TOMA EN CONSIDERACIÓN” (es va fer el 13 d’octubre)
  • PAS 2: DEBAT DE TOTALITAT (el que es farà demà)
  • PAS 3: DEBAT D’ESMENES PARCIALS
  • PAS 4: APROVACIÓ EN PLE.

Doncs bé: en la tramitació d’una llei tots els partits poden fer ESMENES PARCIALS (Pas 3) al text presentat, modificant punts, afegint detalls o clarificant aspectes. PERÒ ABANS hi ha el tràmit de demà: Pas 2: Debat a la totalitat.

En aquest debat qualsevol grup de l’oposició pot dir: “Mireu, abans de posar-nos a fer esmenes sobre el text proposat (pas 3) nosaltres proposem un text alternatiu”. És a dir: es proposa que les ESMENES PARCIALS es facin sobre un text nou.

Doncs bé: JxC ha presentat un text alternatiu. El canvi proposat és tan senzill com contundent: afegir al text de PODEMOS una “disposición final” que diu que faci el que faci el Congrés, no afectarà a Catalunya.

Si ens hi fixem, és precisament el que deien el PSC i els COMUNS al Parlament de Catalunya. Això vol dir que si el que va dir anava de debò, demà el PSOE I PODEMOS hauria de votar a favor de l’ESMENA A LA TOTALITAT de JxC. Si no fos així, ens trobaríem que el PSC i els COMUNS a Catalunya diuen una cosa i a Madrid fan la contrària.

El fet que la votació hagi caigut en plena campanya electoral fa pensar en què PSC i COMUNS no compliran amb el que van dir al Parlament. Com hem vist abans per PP, Cs i Vox aquesta llei és una autèntica autoafirmació nacional davant “los enemigos de España”. Per tant el PSOE i PODEMOS hauran de triar: ser fidels al que van dir al Parlament o cedir davant la pressió de PP, Cs i Vox. És probable que diguin que la protecció de les competències catalanes ja es farà al PAS 3 (DEBAT D’ESMENES PARCIALS).

Però si demà no tenen valor per enfrontar-se a Vox, qui assegura que després si que s’hi enfrontaran? Qui assegura que PSC i COMUNS compliran amb el que van dir al Parlament un cop no tingui la pressió de les eleccions del 14F? Qui assegura, per exemple, que una de les condicions de VOX per salvar al Gobierno la setmana passada amb els fons europeus, no és acabar amb les competències catalanes en la qüestió que ens ocupa?

Demà aquestes preguntes tindran resposta. Veurem si demà a la tarda PSOE i PODEMOS voten a FAVOR o en CONTRA de protegir les competències recollides a l’Estatut. Mentrestant podem fer una cosa: la @jessicaalbiach i en @salvadorilla estan fent campanya per presidir la Generalitat. Doncs: Cal OBLIGAR-LOS A QUÈ AVUI EXPLIQUIN QUÈ VOTARAN DEMÀ ELS SEUS PARTITS.

Per això, si vols, fes un “retuit amb cita” del primer tuit d’aquest fil. Anomena @jessicaalbiach i @salvadorilla i OBLIGUEM-LOS a dir què faran els seus partits demà: amb VOX o amb els Parlament de Catalunya?

NOTA: OCTUVRE no rep subvencions ni accepta publicitat. La nostra feina és possible gràcies als nostres donants i subscriptors. Si vols conèixer el nostre projecte, en trobaràs els detalls aquí.

Lectures recomanades per aprofundir sobre aquest tema:

https://www.vilaweb.cat/noticies/coordinar-i-homogeneitzar-lobjectiu-de-la-polemica-llei-estatal-dels-bombers-de-podem/

https://www.eltemps.cat/article/11615/el-cavall-de-troia-de-podemos-per-recentralitzar-els-bombers