Llegeix

Les mentides de La Vanguardia a TV3

(NOTA: Aquest és un fil adaptat de l’original de Twitter)

Abans d’ahir (dimarts 8 de juny) a TV3 l’exdirector de La Vanguardia, Màrius Carol, va mentir sobre els diners públics que rep el diari. Mentir a la TV pública no pot sortir gratis. Per això:

  • Expliquem la mentida
  • I parlem de subvencions a premsa.

Dimarts 8 de juny el nostre company @albanodante76 va participar al Tot es Mou. En principi la intervenció era sobre:

  • La carta d’Oriol Junqueras
  • La trobada entre Aragonès i Pedro Sánchez.

Sobre aquesta última qüestió l’Albano va dir:

Després d’aquesta intervenció, li va tocar el torn de paraula als presents al plató, que van fer aquest comentari:

I ara entrem en matèria. Atenció a l’intercanvi entre l’Albano i en Carol:

Diu Màrius Carol: “és mentida que la rotativa de La Vanguardia es pagués amb diners públics“. Vejam. ATENCIÓ: el 5 de setembre de 2013 @MediacatCat publicava això:

Menteixen els de @MediacatCat? No. La informació està basada en un document oficial: el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Aquí el teniu:

Aclarit. Màrius Carol va mentir a TV3. PUNT. PERÒ LA HISTÒRIA NO ACABA AQUÍ.

CONTEXT Nº1: Amb una mà el Comte de Godó rebia 5,5 milions d’euros públics. Amb l’altra, escanyava els seus treballadors. Mireu:

CONTEXT Nº2: L’amo del Grup Godó ha estat Patró de la Fundació La Caixa i membre del Consell d’Administració de CriteriaCaixa. Malgrat la potència financera del personatge, és un addicte a les “ajudes públiques”.

CONTEXT Nº3: A banda de mentir sobre els milions rebuts, Carol va dir que “La Vanguardia, com la resta de mitjans” reben “ajudes”. NO. OCTUVRE NO REP SUBVENCIONS. Al final dels nostres vídeos sempre posem aquesta informació. Us sona, oi?

A OCTUVRE no volem ni un euro de subvenció pública. Però: creiem que és bo que es dediquin diners públics per ajudar projectes periodístics de qualitat. A Catalunya hi ha mitjans que són REFERENTS que reben subvencions.

A més, no podem oblidar que, en teoria, les subvencions també ajuden a equilibrar l’oferta informativa en català. Si us interessa saber-ne més sobre aquest tema, us recomanem aquest magnífic report elaborat per Mèdia.cat.

l problema no són les subvencions sinó un mecanisme molt millorable que és usat per certs polítics per influir als mitjans i per certs empresaris per mantenir els seus privilegis i els seus comptes de resultats. Per sobre de la resta.

Una cosa és “ajudar” a créixer i subsistir projectes de periodistes de qualitat. Una altra és donar diners públics a empreses de l’IBEX, amb guanys milionaris. Per cert:

Per acabar: qualsevol empresa ha de demostrar un mínim de qualitat per accedir a ajudes públiques. En l’àmbit de les subvencions a la premsa això no passa. Això explica que un mitjà de baixa qualitat periodística i totalment pro-IBEX com La Vanguardia s’emporti milions.

Per acabar una reflexió: Màrius Carol es va formar com a periodista en l’època en què la veritat era el que deien els amos de la rotativa. Si ells deien a la TV o al diari que algú mentia, la feina estava feta i no calia demostrar res. Avui, però, Màrius dicta sentència -des de La Vanguardia o des de la TV pública: “això és mentida”. I es queda tan tranquil. Oblida que l’endemà podem posar a Twitter el document oficial que destapa la seva mentida. Deu ser per això que hi ha tantes velles (i joves) glòries del periodisme i polítics esporuguits malparlant de Twitter. Se’ls ha acabat el monopoli. La millor resposta és un bon Fil de Twitter. Si t’ha semblat interessant, comparteix.