Llegeix

EXCLUSIVA OCTUVRE / Les dades ocultes dels Jocs als Pirineus.

El Govern sí que té informació. Però l’està ocultant. A OCTUVRE hem tingut accés a aquesta informació i ara us l’explicarem.

OCTUVRE no rep subvencions ni accepta publicitat. La nostra feina és possible gràcies als nostres donants i subscriptors. Si vols conèixer el nostre projecte, trobaràs els detalls aquí.


Índex (podeu fer clic al títol per anar directament a la part del vídeo en qüestió o bé llegir el text fent clic als números grocs)

0:14El Govern sí que té informació. Però l’està ocultant. (1)

1:31Directius de la Secretaria General d’Esports i de FGC es reuneixen amb el COE i el COI. (2)

2:06El document de projecte de candidatura i els 3 pressupostos. (3)

4:35Per què el Govern de la Generalitat amaga aquestes dades? (4)

5:28TV3 i la propaganda sobre els Jocs (5)

Benvinguts al segon capítol d’OCTUVRE sobre els Jocs Olímpics als Pirineus.

El Govern parla de “transparència” però fa mesos que alcaldes, periodistes i organitzacions denuncien que no tenen gens d’informació sobre el projecte dels Jocs als Pirineus.

El Govern sí que té informació. Però l’està ocultant. A OCTUVRE hem tingut accés a aquesta informació i ara us l’explicarem.


Fa poques setmanes el Govern va ensenyar un PowerPoint a diversos alcaldes dels Pirineus: molts dibuixos, poquíssimes dades i un llenguatge ple d’inconcrecions.

Al document llegim coses com:

 • “Realitats complementàries generadores d’àmplies externalitats positives”
 • “Projecte comunitari d’arrel democràtica i mirada llarga”
 • “Capacitat participativa, participant i participada”

A banda d’això, cap xifra concreta, cap calendari d’inversions i cap estudi de viabilitat.

El document també recull una enquesta promoguda pel Govern i amplificada pels mitjans subvencionats pel Govern. Segur que us sonen aquests titulars:

Sobre això, us recomanem aquest article de La Directa que detalla com el Govern ha manipulat les dades de l’enquesta.


Però per darrere els PowerPoint sense contingut i les enquestes distorsionades, un grup d’alts càrrecs, consultores i membres del Comité Olímpico Español comparteixen xifres, dades i informes.

A OCTUVRE hem tingut accés a un d’aquests documents i ara us explicarem el que hem trobat.


Entre maig del 2017 i novembre del 2019 els directius de la Secretaria General d’Esports i de Ferrocarrils de la Generalitat es reuneixen amb membres dels Comitès Olímpics espanyol i internacional.

Al mateix temps van encarregar desenes d’informes per fer un DOCUMENT PROJECTE DE CANDIDATURA.

Malgrat el discurs de “transparència” del Govern, aquests treballs -pagats amb diners públics- mai van ser presentats a la ciutadania que fa mesos que denuncia l’opacitat de la preparació dels Jocs.

Sabem que des de 2018 fins ara el DOCUMENT DE PROJECTE DE CANDIDATURA ha tingut diverses versions. L’última és del gener de 2021. Nosaltres hem tingut accés a una versió d’aquest DOCUMENT i a continuació, us oferim un resum de la informació.


Al document hi ha 3 pressupostos:

 • un per posar en marxa la candidatura.
 • un per les despeses pròpies dels Jocs.
 • i un per obres i preparació.

El primer pressupost ja s’està gastant. Són 14 milions d’euros per preparar la candidatura: informes, sous de directius, difusió i coses com “un pla estratègic de conscienciació dels valors olímpics“.

Fins avui s’han encarregat, com a mínim 13 informes, dels quals es desconeix el contingut exacte i el preu. El que sí que coneixem són les empreses que han rebut els encàrrecs.

Per exemple, FeedBack, de Jordi Sauret, antic col·laborador de La Vanguardia, Advance Inspiring, de Josep Cortada, ex-alt càrrec de la Generalitat i membre de la directiva del Barça de Sandro Rosell i l’empresa Sinergia, fundada per l’exdiputat d’ICV, Joan Herrera i l’actual conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena.


El segon pressupost descriu els costos dels Jocs pròpiament dits:

 • Viles olímpiques: 30 milions d’euros (M€)
 • Energia: 82 M€
 • Personal: 250 M€
 • Cerimònies: 55 M€
 • Imprevistos: 300 M€
 • i així fins a 1535 M€.

Aquesta és la part dels Jocs que, suposadament, s’autofinança amb la venda d’entrades, els patrocinadors i els diners que posa el Comitè Olímpic. Tot queda equilibrat… sempre que les obres no tinguin sobrecostos i els ingressos previstos es compleixin…


El tercer pressupost que trobem al DOCUMENT és per les infraestructures necessàries. Atenció a algunes partides:

 • 650 M€ per ferrocarrils
 • 45 M€ per seguretat, transport i “altres despeses
 • 262 M€ per més viles olímpiques…
 • En total, 1.281 M€.

Sobre això, 3 coses:

 1. Aquests 1.281 milions no inclouen carreteres. Si calen carreteres, cal pagar més diners.
 2. El DOCUMENT diu que el 84% d’aquesta despesa, 1.065 milions, són d’obres que ja estan planificades. És a dir: no cal fer els Jocs perquè es facin. Els altres 216 milions sí que s’haurien de gastar expressament i no estan coberts pels ingressos originats pels JJOO.

Alguns detalls més:

 • 9 M€ per condicionar el Palau Sant Jordi
 • 7,5 M€ pel Pavelló Olímpic de Badalona
 • 24 pel Palau Municipal d’Esports
 • 90 milions per La Molina, 36 per La Masella i més de 100 per Baqueira Beret.

En aquest vídeo no analitzarem aquestes inversions. Només fem una pregunta: per què el Govern de la Generalitat amaga aquestes dades?


Al final del DOCUMENT al que hem tingut accés hi ha un apartat titulat: “Elements per a la construcció d’un relat” i parla “d’orgull“, “d’il·lusió“, “d’emocions hiperconnectades”, i “benestar holístic“.

Pere Aragonès, Laura Vilagrà i Jordi Puigneró fa setmanes que van pels mitjans de comunicació esbombant aquests conceptes buits però amagant les xifres, els informes i les dades concretes.

En comptes d’informar la ciutadania, se li ven “un relat”. Ara, però, han d’explicar:

 • Perquè aquesta informació que acabem de donar s’ha amagat a la ciutadania.
 • Quants diners s’han gastat en aquests informes.
 • Com s’han adjudicat i quants diners porten gastats en informes, viatges i protocols.
 • I, sobretot: cal que facin públics tots els documents que fins ara han ocultat.

NOTA: Just quan estàvem a punt de publicar aquesta informació, el Telenotícies Comarques del divendres al migdia ha passat això:

Això que ha fet Rosa Talamàs és ni més ni menys que propaganda. Veieu això?

Doncs és el PowerPoint sense dades que us hem ensenyat abans. A banda d’això: Anna Caula, secretària General de l’Esport acaba de dir això:

Això no és el que diu el document que la Generalitat està amagant. Abans demanàvem que Aragonès, Vilagrà i Puigneró publiquin els documents amb els pressupostos. Després d’aquesta vergonyosa peça de TV3, també demanem que Vicent Sanchís, president de TV3, i David Basa, cap dels informatius, donin explicacions sobre aquesta cobertura indigna d’una TV pública.

La setmana que ve publicarem el tercer capítol d’aquesta sèrie sobre els Jocs als Pirineus. Posarem noms, cognoms i sous a aquest escàndol.

Perquè tot això que estem explicant no passa sol. Ho fa gent a la qual potser no coneixes, però a la que li pagues un molt bon sou per amagar-te una informació que, per cert, també pagues tu.

Passa-ho.

OCTUVRE no rep subvencions ni accepta publicitat. La nostra feina és possible gràcies als nostres donants i subscriptors. Si vols conèixer el nostre projecte, trobaràs els detalls aquí.