Llegeix

És possible que la Real Academia de la Historia sigui una cova de fatxes, mentiders i corruptes?

Ahir diumenge vam trobar una entrevista a Carmen Iglesias, directora de la Real Academia de Historia (RAH). Una de les seves respostes ens va impressionar molt i vam estirar del fil. Això és el que hem trobat. ALERTA FATXA.

Comparar amb la situació política catalana amb el nazisme és una estratègia típica de l’extrema dreta espanyola. Quan vam veure això en boca d’Iglesias, vam fer una mica de recerca i ens vam acabar plantejant la següent pregunta:

Per respondre a aquesta pregunta farem:

1) Repàs a la història de la RAH
2) Repàs a alguns destacats membres de la RAH.
3) Repàs a les connexions empresarials i polítiques de la RAH.

Comencem pel principi. Al principi hi ha aquest Borbó:


En 1735, un grup d’homes es reunien a Madrid “para platicar sobre asuntos de historia”. En 1738 Felipe V va elevar aquesta tertúlia a la categoria de “Real Academia” i als seus membres a “gentiles hombres de la Real Casa”.

Gairebé tres segles després, la relació entre la RAH i els Borbons segueix sent molt estreta. Un exemple: Carmen Iglesias va ser professora d’Història de Felipe VI entre finals dels 80 i 1993. És possible que això expliqui certes coses:


Com es veu, Iglesias està molt preocupada per Catalunya.
Com a membre de la Real Academia de Història PERÒ TAMBÉ, ATENCIÓ
Com a membre de la Real Academia de la Lengua Española!


Ja coneixem una mica la Carmen Iglesias. Ara detinguem-nos en la seva afirmació que a Catalunya es viu “una tendencia totalitaria”. Aquesta afirmació ens porta a la segona part d’aquest fil: la RAH i el franquisme.

Potser alguns recordeu el MONUMENTAL ESCÀNDOL del Diccionario Biográfico Español (DBE) de la RAH. L’any 2009 José María Aznar havia encarregat que es fes el DBE i al llarg dels següents anys es van dedicar més de 6M€ a la tasca.


L’any 2011 van sortir els primers 25 volums del DBE, però l’obra de la Real Academia de Historia semblava feta per autèntics feixistes. Segons Iglesias a Catalunya hi ha “tendencia totalitaria” però segons la RAH:


Efectivament, l’entrada sobre Franco deia que el general “montó un régimen autoritario pero no totalitario”. Tal qual. Com va poder succeir això? La RAH va encarregar la redacció de l’entrada de Franco a Luís Suárez. Aquest senyor:


Per si algú s’ha perdut: estem parlant de l’any 2011 i el cas de Suárez no era l’únic. La biografia del general republicà Vicente Rojo l’escriu el sacerdot Ángel David Martín Rubio, proper a la Falange i figura del revisionisme ultra.


A mesura que els investigadors anaven llegint el DBE de la RAH, la sorpresa no parava d’augmentar. El periodista Carlos Prieto de Público va fer una bona recopilació. La podeu llegir aquí.


L’escàndol del Diccionario Biográfico Español va ser enorme i historiadors d’arreu del món van posar el crit al cel. I es van posar mans a l’obra.


Després d’haver-hi conegut la presidenta de la RAH, d’haver donat un cop d’ull a l’escàndol del DBE, toca fer un recorregut sobre el poder econòmic que s’hi amaga al seu darrere…


El DBE va costar més de 6M€ públics. Però hi ha diners de la RAH que vénen de llocs més foscos. Entre els “Protectores” trobem els habituals de l’IBEX, alguns d’ells implicats en greus casos de corrupció:


A més, tenim la figura dels “Benefactores”. Entre ells destaca un: Luis del Rivero Asensio, ex-president de Sacyr, implicat en el cas dels Papers de Bárcenas i, actualment, molt proper a Vox…


I no només això: aquest “benefactor” de la RAH ha estat el ponent convidat per Vox al Congrés per parlar de “canvi climàtic”, qui va fer un discurs negacionista al més pur estil trumpista… I parlant de trumpisme…


Del Rivero és “profesor” de l’ISSEP, juntament amb gent com Marion Maréchal-LePen (si, la neboda de Marine LePen), Kiko Méndez, assessor d’Abascal, JJ Esparza (Gato al Agua) o Adolfo Prego (de qui hem parlat als nostres vídeos)…


El director de l’ISSEP (on és “professor” Del Rivero) és Santiago Muzio, ultracatòlic, xenòfob i franquista…


Començavem aquest fil fent una progunta provocativa:

“És possible que la Real Academia de Historia sigui una cova de fatxes, mentiders i corruptes?


Doncs bé: tenint en compte la informació que hem aportat fins ara:
Fatxes?

Mentiders?

Corruptes?

Entre els “Patronos de Honor” i “Protectores” trobem:

És possible que la Real Academia de Historia sigui una cova de fatxes, mentiders i corruptes?
Que cada un jutgi segons els seus criteris.


Fins aquí els fets. Ara algunes opinions:

1) La pseudohistòria és un fet arreu del món. A Espanya la RAH. A Catalunya també s’ha denunciat repetidament l’Institut de Nova Història: “Pseudohistòria contra Catalunya”. (https://www.vilaweb.cat/noticies/bilbeny-altres-editorial-vicent-partal/)

Però el que diferència a la pseudohistòria espanyolista dels deliris de fanàtics d’arreu del món, és que a Espanya tenen el recolzament de la Corona, de tot el sistema mediàtic i del poder econòmic de l’IBEX. No és una diferència menor.

2) A les últimes hores a Catalunya s’ha produït una gran polèmica al voltant de JxC i declaracions inacceptables d’algun dels seus candidats. La pressió ha fet que JxC anunciés la sortida d’aquestes persones.

La pressió de diversos agents polítics i socials ha deixat clar que no pot haver-hi lloc per aquesta mena d’expressions i es podria dir que això és un triomf. El que no deixa de sorprendre és que certs sectors apliquin aquesta pressió de manera selectiva en funció dels seus interessos electorals i partidistes. Ahir diumenge a una entrevista, la directora de la RAH va tornar a relacionar el sobiranisme català amb els nazis. Malgrat aquesta manifestació inacceptable feta aquest diumenge per la presidenta d’una institució regada amb diners públics i avalada per la Casa Real, les queixes brillen per la seva absència. Per què? Amb aquesta informació i amb aquestes reflexions, us deixem fins a la propera.

NOTA: OCTUVRE no rep subvencions ni accepta publicitat. La nostra feina és possible gràcies als nostres donants i subscriptors. Si vols conèixer el nostre projecte, en trobaràs els detalls aquí: