Llegeix

El Grup Godó i l’espionatge

(Adaptació web del fil publicat a Twitter)

Sobre ESPIONATGE, CESID, CNI… també cal MEMÒRIA HISTÒRICA. L’any 1993 va esclatar el Cas Godó, una xarxa d’espionatge il·legal on hi estava implicat Javier Godó, l’amo de La Vanguardia i RAC1. Creiem que és rellevant conèixer aquesta història.

CONTEXT: Al 1988 s’aprova la LLEI DE TELEVISIÓ PRIVADA i un any més tard es fan les concessions pels tres primers canals privats: Telecinco, Canal+ i Antena3, llavors presidida per Javier Godó.

L’arribada de la TV privada va estar rodejada d’una enorme lluita política, periodística i financera. Alguns protagonistes: el PSOE de González, el Banesto de Mario Conde, Silvio Berlusconi, Javier Godó… i el CESID.

Tothom volia una part del pastís i a Can Godó va ser una etapa molt moguda. Una crònica de l’època deixa clar que la lluita era molt dura:

Però la cosa va pujar encara més de to. Al 1993 la policia va detenir Mikel Lejarza, més conegut com “El Lobo”, l’agent que el franquisme va infiltrar a ETA. El motiu: haver muntat una xarxa d’escoltes telefòniques il·legals.

Aquesta xarxa era finançada per Javier Godó. El Lobo tenia una empresa que es deia General Consulting y Comunicación.

A la xarxa il·legal vinculada a Godó fins i tot participaven membres del CESID, com el coronel Fernando Rodríguez González. Aquesta implicació del CESID va obligar al llavors ministre de Defensa, Julián Garcia Vargas.

L’escàndol va durar mesos i va generar molts titulars de premsa. La guerra de la televisió implicava molts interessos. La Fiscalia ho tenia clar:

Però a l’hora de la veritat, les conseqüències judicials van ser gairebé nules.

Un dels primers vídeos d’OCTUVRE es titulava “El franquismo detrás de La Sexta y Antena3”. Al vídeo explicàvem l’estreta relació entre el Grup Planeta i la dictadura:

Creiem que és fonamental tenir memòria i no oblidar qui són aquells que ens informen cada matí i com van acumular el seu poder mediàtic. Entendre el passat d’alguns magnats de la comunicació ens pot ajudar a entendre portades, editorials i tertúlies.


Enllaços per saber-ne més:

Cròniques del 6: https://www.viruseditorial.net/paginas/pdf.php?pdf=croniques-del-6-web.pdf

Recull El País: https://elpais.com/noticias/javier-de-godo/2/

Las versiones españolas de Murdoch: https://rebelion.org/las-versiones-espanolas-de-murdoch/

The Wire: https://directa.cat/the-wire/


OCTUVRE no rep subvencions ni accepta publicitat.
La nostra feina és possible gràcies als nostres donants i subscriptors.
Si vols conèixer el nostre projecte, trobaràs els detalls aquí.