NOTA IMPORTANT: OCTUVRE no rep subvencions ni accepta publicitat. OCTUVRE es finança gràcies als seus socis i donants. Per llegir els detalls d’aquest projecte, fes clic aquí.
[TRANSCRIPCIÓ]
Avui és 24 d’abril de 2025 i diré una cosa que vull que recordeu:
L’escàndol de la DGAIA no ha fet més que començar.
Malgrat això els mitjans subvencionats, les cúpules dels partits i el Govern de la Generalitat fan veure que el tema de la DGAIA és un tema menor, una dèria d’uns quants que fem vídeos a YouTube i que ens queixem a Twitter.
Però tots ells saben que estan asseguts sobre una bomba a punt d’explotar.
Fins ara a OCTUVRE hem explicat que la DGAIA contracta de manera irregular els serveis d’acollida i protecció de menors a una xarxa de fundacions del “tercer sector”.
Hem explicat també com aquesta xarxa de fundacions havia comès diverses irregularitats com, per exemple, cobrar a la DGAIA per places d’acollida que no existien o donar ajuts econòmics a joves que no complien els requisits.
Doncs bé: avui a OCTUVRE expliquem un nou aspecte d’aquest escàndol: hi ha un grup de fundacions privades anomenat Plataforma Educativa, contractista de la DGAIA, que està construint un enorme imperi immobiliari amb els diners dels nostres impostos.
Tot plegat enmig d’irregularitats greus, opacitat i un enorme silenci de mitjans i partits polítics.
Ells volen tapar el cas. Nosaltres volem explicar-lo.
Comencem.
Per entendre l’escàndol que explicarem avui cal començar per recordar com funciona l’estructura de tot plegat.
La DGAIA és la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, un organisme públic que depèn directament de la Conselleria de Drets Socials i Inclusió de la Generalitat de Catalunya.
La DGAIA es dedica a la protecció, l’acolliment i el suport de menors d’edat i de joves extutelats per la Generalitat.
Entre els anys 2016 i 2020 la DGAIA va dedicar 788M€ a aquests serveis.
Però atenció: la DGAIA no presta els serveis d’acolliment i suport directament sinó que subcontracta la feina en “entitats del tercer sector”, una enorme xarxa d’associacions i fundacions “sense ànim de lucre” que gestionen tots aquests milions públics que els dona la DGAIA.
El problema és que darrere aquestes fundacions “sense ànim de lucre” s’hi amaguen unes organitzacions molt opaques, molt fosques i plenes d’irregularitats.
Els pressupostos de la DGAIA són públics i estan recollits al pressupost general de la Generalitat.
Però quan la DGAIA traspassa aquests diners públics a aquestes fundacions, el control públic d’aquests diners es dilueix.
Per exemple: qualsevol persona que vulgui saber quan cobra qualsevol càrrec de la Generalitat ho pot fer instantàniament mirant el portal de transparència.
En canvi, saber els sous i les despeses de les fundacions contractades per la DGAIA és una tasca molt més difícil.
I aquí tenim la primera gran trampa:
els diners són públics, però qui se’ls gasta són unes fundacions que no han de donar massa explicacions sobre el que fan amb els nostres diners.
Segur que estàs pensant:
Dona! La DGAIA deu controlar què fan les fundacions amb els diners públics que els dona, no?
Doncs, lamentablement no és així, entre altres coses perquè molts dels directius de la DGAIA provenen directament de les mateixes fundacions i molts directius de les fundacions provenen directament de la DGAIA.
Això fa que moltes vegades les persones de la DGAIA que han de controlar què fan les fundacions amb els diners de la DGAIA… siguin persones directament vinculades amb les fundacions que en teoria haurien de controlar.
Per entendre’ns: és com si el responsable de controlar si un restaurant compleix les normes d’higiene… fos l’excuiner del mateix restaurant.
I per acabar-ho d’adobar, tothom sap que, quan acabi de fer d’inspector, el tornaran a contractar com a cap de cuina.
Quin interès tindrà aquest inspector a posar males notes o a tancar el local si és casa seva?
Així no hi ha control que valgui, només aparença de control.
Doncs aprofitant aquesta manca de control els diners de la DGAIA (els nostres diners) es mouen “lliurement” a les butxaques d’uns pocs.
A OCTUVRE hem publicat els documents que DEMOSTREN que “algunes funacions” reben els diners de la DGAIA a dit, saltant-se els concursos i les normatives.
Hem publicat els documents que DEMOSTREN que “algunes fundacions” cobren a la DGAIA per places d’acollida que en realitat no existeixen i que “algunes fundacions” atorguen subvencions incorrectes a persones que no compleixen els requisits per cobrar-les.
Però quines són aquestes fundacions?
A OCTUVRE no ens agraden les coses a mitjes i per això parlem amb noms i cognoms i per això ho diem clar i català:
una de les organitzacions que acumula més irregularitats greus és Plataforma Educativa, una organització dirigida per Jordi Pascual i Pèlach.
Malgrat aquestes irregularitats greus, la DGAIA continua abocant milions dels nostres impostos a Plataforma Educativa per protecció de la infància.
I ara, per si no n’hi hagués prou, explicarem un altre escàndol:
Plataforma Educativa està rebent centenars de milions d’euros públics per prendre el control de més de 500 pisos arreu de Catalunya.
Encara que sembli increïble, mentre milers de joves catalans malden per trobar un sostre per poder viure dignament, el Govern està donant milions a Plataforma Educativa per fer-se amb centenars de pisos.
És a dir: els pisos els paguem nosaltres, però els beneficis seran per Plataforma Educativa.
Atenció:
Plataforma Educativa és una organització que fa de paraigües de 10 fundacions i associacions diferents:
- Fundació Resilis
- Fundació Astres
- Fundació Gentís
- Fundació Infància i Família
- Fundació FASI
- Fundació Utopia
- Eina Activa
- Idària
- Fundació El 7
- Acciona’t.
Com podem veure en aquest mapa, les fundacions de Plataforma Educativa tenen tentacles arreu del país.
Segurament la major part de la gent no ha sentit mai parlar d’aquestes organitzacions, però totes elles reben enormes quantitats de diners públics.
Atenció: entre els anys 2016 i 2023 les fundacions que formen Plataforma Educativa han gestionat més de 300 milions d’euros.
Per fer-nos-en una idea:
300 milions d’euros és el doble que tot el pressupost de la ciutat de Girona.
300 milions d’euros permetrien construir 150 Centres d’Atenció Primària o 50 instituts nous.
Veient el mapa de fundacions que hi ha sota el paraigua de Plataforma Educativa, podríem pensar que estem davant d’un enorme ecosistema d’organitzacions socials, d’acció social de base i d’organitzacions benèfiques populars…
Però en realitat parlem d’un entramat amb molts braços però controlat amb mà de ferro per unes poques persones.
Atenció:
12 persones controlen 47 càrrecs dins Plataforma Educativa.
Aquí alguns exemples clau:
Jordi Pascual és el director general de Plataforma Educativa, però també és vocal del patronat de Resilis, vocal del patronat d’Astres, del patronat de Gentis i del patronat d’Utopia.
Pascual també és vicepresident de FASI, conseller delegat de Eina Activa, i Director General d’Utopia.
Pilar Bosch és tresorera de Resilis, gerent de Sallar, secretària de FASI, presidenta de Eina Activa i secretària d’Utopia.
Anna Suñer és vocal de Resilis, secretària d’Astres, membre del patronat de Gentis, gerent d’Infància i Familia i secretària d’Eina Activa.
Glòria Fàbrega és secretària de Resilis, tresorera de Sallar, coordinadora d’Astres i vocal de Gentis.
David Ruiz és vocal de Resilis, gerent de Resilis, secretari de Sallar i president d’Astres.
Albert Rosa és gerent d’Idària, gerent d’El 7, gerent d’Utopia i vicepresident d’Utopia.
I Ricard Calvo, exdirector general de la DGAIA, ara és vicepresident d’Infància i Família, secretari d’Idària i director general d’El 7.
Com es pot veure les enormes quantitats de diners públics que la DGAIA traspassa a les fundacions de Plataforma Educativa són gestionades per un petit grup de persones que acumula desenes de càrrecs i que, fins i tot, inclouen una persona que havia dirigit la DGAIA!
Però malgrat que aquestes persones gestionen els nostres diners, cap d’elles ha estat triada a cap votació, ni han passat a cap concurs públic i molt menys han hagut d’aprovar cap oposició.
I per si no n’hi hagués prou:
malgrat que tots els ciutadans els paguem el sou, ells es neguen a explicar quant cobren.
Cap dels webs de les fundacions de Plataforma Educativa publica els sous dels alts càrrecs.
Per això a OCTUVRE ens vam posar en contacte amb Plataforma Educativa per demanar l’import d’aquests sous, però s’han negat a facilitar-nos la informació.
El que si hem pogut esbrinar a OCTUVRE és que, a banda dels enormes contractes públics provinents de la DGAIA, Plataforma Educativa està rebent una enorme quantitat de diners públics per construir un imperi immobiliari enorme.
Molta atenció.
L’any 2023 en un document de 60 pàgines els auditors de la Fundació Resilis van incloure aquest petit paràgraf:
“L’entitat ha posat en marxa un procés d’inversió en Borsa d’Habitatge Social, a través d’un conveni amb l’Agència Catalana de l’Habitatge i l’Institut Català de Finances, per l’adquisició del Dret d’ús d’uns 500 habitatges per un període de 75 anys”.
L’operació, inicialment, està valorada, en 30 milions d’euros públics.
Però atenció: això només és una part perquè també cal sumar-hi una llista enorme de subvencions públiques per rehabilitar i millorar aquests habitatges!
Plataforma Educativa és una màquina supereficient de xuclar subvecions de tota mena d’institucions públiques. Algunes de les institucions que estan donant els nostres diners a Plataforma Educativa:
Departament de Drets Socials, Departament d’Igualtat i Feminismes, Consell Comarcal del Baix Empordà, Consorci de Serveis Socials de Barcelona, Ajuntament del Masnou, Institut Català de les Dones, Departament d’Empresa i Treball, Agència de l’Habitatge de Catalunya, Servei d’Ocupació de Catalunya, Diputació de Girona, Ajuntament de Girona, Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Ajuntament de Castellbisbal, Universitat de Girona, Ajuntament de Barcelona, Diputació de Tarragona, Consorci de Benestar Social, Diputació de Barcelona…
La llista és més llarga i inclou desenes i desenes ajuntaments.
I per si tot plegat fos poc: a OCTUVRE també hem descobert que Plataforma Educativa ha rebut milions d’euros (heu sentit bé: milions d’euros) dels Fons Next Generation.
A OCTUVRE hem fet un document que recopila tota la informació de totes i cada una de les subvencions que ha rebut Plataforma Educativa als últims anys.
Si voleu veure la informació amb els vostres propis ulls, trobareu la llista completa a octuvre.cat/DGAIA.
RESUMINT:
les fundacions de Plataforma Educativa
reben diners públics per adquirir els drets dels habitatges,
reben diners públics per reformar i rehabilitar els habitatges
i reben diners públics per acollir menors als habitatges que s’han pagat i reformat amb diners públics.
Potser estàs pensant:
bé, si els donen tants diners públics deuen ser una gent que fa les coses bé.
Però no! El que està documentat és que fan les coses malament!
La Sindicatura de Comptes va fer un informe on es diu, clarament, que han comès irregularitats greus.
L’Oficina Antifrau està investigant irregularitats greus a la Fundació Resilis. A principis a OCTUVRE vam explicar que un treballador de Resilis -a qui anomenarem Roger- va denunciar davant la DGAIA que diversos comandaments de Resilis estaven falsificant documentació per poder cobrar diners públics de manera fraudulenta.
Aquesta denúncia va arribar a mans de Maria Teresa San Miguel, alt càrrec de la DGAIA, però en comptes d’investigar la denúncia d’en Roger, San Miguel va tapar el cas.
(I en aquest punt, obrim un parèntesi important.
Després d’haver posat la denúncia, en Roger ha estat víctima d’assetjament laboral, amenaces i es troba de baixa des de fa mesos.
L’Oficina Antifrau li ha concedit protecció, però la seva situació econòmica i professional és delicada, ja que ha perdut una bona part del seu sou i difícilment podrà tornar a trobar feina en un sector totalment controlat per Plataforma Educativa i la DGAIA que va amagar les irregularitats.
És intol·lerable que la persona que ha destapat les irregularitats sigui la que estigui suportant persecució i privacions mentre els responsables de les irregularitats continuen ingressant diners públics sense que ningú a la DGAIA hagi mogut un dit.
A OCTUVRE estem en contacte constant amb en Roger. Us mantindrem informats de la seva situació.
Estem davant d’un enorme traspàs de diners públics i d’habitatge públic a unes fundacions privades que són absolutament opaques i que són dirigides per uns alts càrrecs dels quals no sabem ni el criteri per ser escollits ni els sous que cobren ni quina productivitat tenen.
L’administració paga amb els nostres diners, però és Plataforma Educativa qui controla i decideix.
I això és un perill enorme.
Aquest titular és de 2017. Atenció:
“Fundacions del tercer sector paguen lloguers desorbitats a empreses participades per elles mateixes”
La “fundació del tercer sector” és FASI, una de les fundacions que formen Plataforma Educativa.
Una fundació on treballava Ricard Calvo, director de la DGAIA quan la consellera era Dolors Bassa i que va haver de dimitir per escàndols com aquest.
Calvo va tornar de la DGAIA a Plataforma Educativa i ara, malgrat tots els escàndols el Govern regala a Plataforma Educativa el control de 500 pisos -que pagarem tots nosaltres- durant 75 anys.
Sabem que això que acabem d’explicar sembla increïble. Però és així i per això a OCTUVRE publiquem noms, cognoms i documents. I per això donem la cara i ens fem totalment responsables de la denúncia que acabem de fer.
Fins ara els partits i els mitjans subvencionats han aconseguit tapar el cas.
Però nosaltres sabem que si entre tots difonem aquesta informació el cas explotarà fort.
Per això, si aquesta informació t’ha semblat interessant, comparteix-la amb els teus contactes.
Moltes gràcies.
ATENCIÓ: veuràs que al vídeo parlem d’una llista de subvencions. Recomanem primer veure el vídeo i després mirar la llista. 🙂
Resilis:
https://octuvre.cat/wp-content/uploads/2025/04/resilis2019.pdf
https://octuvre.cat/wp-content/uploads/2025/04/resilis2020.pdf
https://octuvre.cat/wp-content/uploads/2025/04/resilis2021.pdf
https://octuvre.cat/wp-content/uploads/2025/04/resilis2022.pdf
https://octuvre.cat/wp-content/uploads/2025/04/resilis_2023.pdf
Astres
https://octuvre.cat/wp-content/uploads/2025/04/astres2019.pdf
https://octuvre.cat/wp-content/uploads/2025/04/astres-2020.pdf
https://octuvre.cat/wp-content/uploads/2025/04/astres2021.pdf
https://octuvre.cat/wp-content/uploads/2025/04/astres2022.pdf
https://octuvre.cat/wp-content/uploads/2025/04/astres2023.pdf
Gentis
https://octuvre.cat/wp-content/uploads/2025/04/gentis2019.pdf
https://octuvre.cat/wp-content/uploads/2025/04/gentis2020.pdf
https://octuvre.cat/wp-content/uploads/2025/04/gentis2021.pdf
https://octuvre.cat/wp-content/uploads/2025/04/gentis2022.pdf
https://octuvre.cat/wp-content/uploads/2025/04/gentis2023.pdf
Infància i Família
https://octuvre.cat/wp-content/uploads/2025/04/fam2019.pdf
https://octuvre.cat/wp-content/uploads/2025/04/fam0202.pdf
https://octuvre.cat/wp-content/uploads/2025/04/fam2021.pdf
https://octuvre.cat/wp-content/uploads/2025/04/fam2022.pdf
https://octuvre.cat/wp-content/uploads/2025/04/fam2023.pdf
El 7
https://octuvre.cat/wp-content/uploads/2025/04/72021.pdf
https://octuvre.cat/wp-content/uploads/2025/04/72022.pdf
https://octuvre.cat/wp-content/uploads/2025/04/72023.pdf