El 5 de desembre de 2019 vam penjar un vídeo a YouTube titulat “Proposta: organitzem-nos contra la manipulació de l’IBEX”. Al vídeo dèiem:
“Gravem aquest vídeo, perquè tenim una proposta i necessitem ajuda per fer-la realitat. (…) Cada dia la caverna mediàtica manipula i menteix sobre el que passa a Catalunya. (…) Igual que ens organitzem per fer manifestacions, accions i xerrades, ens hem d’organitzar per plantar cara a les mentides dels mitjans de l’IBEX. (…) L’Estat gasta milions per difondre les seves mentides i nosaltres volem fer-hi front. I per fer-ho, necessitem ajuda”.
Organitzem-nos contra la manipulació de l’IBEX.
Moltes persones van respondre a aquesta crida i dos mesos després, el 9 de febrer, vam publicar el primer vídeo d’OCTUVRE. Cinc mesos després, us presentem un primer balanç.
1) Més de 3,4 milions de visualitzacions
Des del 9 de febrer fins al 13 de juliol hem publicat 42 vídeos que sumen un total de 3.420.000 visualitzacions a les diferents xarxes socials:
YouTube: 1.820.000
Facebook: 943.000
Instagram: 452.000
Twitter i altres: 205.000
2) Més de 3,5 hores de vídeo
Això són més de tres hores i mitja de vídeo. 209 minuts per ser exactes. Una mitjana d’1,5 minuts de vídeo cada dia. Hem fet un càlcul aproximat: cada minut de vídeo produït comporta unes set hores de feina on intervenen diverses fases, entre d’altres: investigació i documentació, redacció de guions, correccions, gravacions, edició, subtitulació i distribució a xarxes. A la pràctica totalitat dels vídeos, la cara visible és la Marta Sibina, però en el procés de producció de cada vídeo, hi intervenen una mitjana de 5 persones.
3) Una xarxa en construcció
Una de les coses que considerem més importants és que al voltant d’OCTUVRE s’està teixint una xarxa de persones que d’una manera o una altra s’impliquen i segueixen la feina que fem.
1.172
Persones que en algun moment han col·laborat econòmicament, sigui fent una aportació periòdica o fent un donatiu puntual. (Aquí el detall)
2.269
Persones subscrites al nostre butlletí per mail.
8.538
Persones que ens segueixen al nostre canal de Telegram.
(Aquí el nostre canal de Telegram: https://t.me/octuvre)
17.100
Persones subscrites al nostre canal de YouTube.
(Pots subscriure’t aquí)
31.702
Persones que ens segueixen a Twitter, Instagram i Facebook.
Creiem que aquestes són unes xifres molt bones per un projecte que fa 5 mesos no existia. Però més enllà dels followers i els likes, ens fa una il·lusió enorme saber que darrere cada un d’aquests números hi ha una persona que comparteix amb nosaltres la necessitat de plantar cara a les mentides dels mitjans de l’IBEX.
Sense les persones que ens ajuden a finançar el projecte, que comparteixen continguts amb els seus contactes, que ens fan arribar els seus comentaris, res de tot el que ha passat aquests 5 mesos hagués passat.
4) No tot tan bé
És fàcil tenir idees sobre el paper. Però un cop la maquinària es posa en marxa, apareixen contratemps i realitats que (a banda del coronavirus) haurien d’haver estat contemplades. Aquests cinc mesos han estat encoratjadors però també han servit per detectar mancances:
El web
La nostra pàgina web és confusa, sobretot des del mòbil. La seva arquitectura fa que hi hagi problemes per carregar. Per una altra banda, la càrrega de treball que suposa la producció de vídeo fa que l’actualització del web quedi relegada a un segon pla.
La producció
Pel que fa a la qualitat d’enregistrament dels vídeos, hem fet alguna millora en qüestions de so i d’il·luminació, però creiem que encara manca qualitat. Pel que fa a la presentació gràfica de la informació, tenint en compte que el 91% de les visualitzacions es fan via mòbil, cal fer un disseny més net. Pel que fa als subtítols hem tingut problemes amb el procés de correcció lingüística que cal solucionar urgentment.
Les xarxes
És necessari actualitzar més les xarxes i cercar maneres de fer i continguts específics per a cada una d’elles. Penjar els links als vídeos és imprescindible, però cal anar més enllà.
La comunicació amb la comunitat
Aquesta és una de les qüestions que més ens preocupa: la càrrega de feina ha fet que la comunicació amb la comunitat que envolta OCTUVRE no sigui, ni de bon tros, el que havíem imaginat al principi: mails que responem amb retard, oferiments que encara no hem pogut encabir al nostre dia a dia, propostes a les quals no hem pogut donar resposta i, sobretot, molta unidireccionalitat. Enviem correus, fem tuits, compartim enllaços, però no hem estat capaços d’escoltar adequadament la comunitat. El pla inicial era posar en marxa canals i eines que permetessin establir un contacte bidireccional, on la comunitat pogués participar activament fent propostes, debatent temàtiques, etc. De moment no ho hem aconseguit. I això ens preocupa perquè, justament, si existeix OCTUVRE és perquè hi ha una comunitat al seu voltant.
Segurament, si estàs llegint això i has seguit OCTUVRE, et venen al cap moltes més coses que podríem millorar. Ho tenim present. Aquests primers cinc mesos han estat un aprenentatge enorme, tant per les coses que han sortit bé com per les coses que no han sortit tan bé.
La idea és aprofitar aquestes setmanes estiuenques per pensar, repensar i trobar les millors solucions que ens permetin els recursos disponibles. Estem convençuts que amb tot allò que hem après, amb la comunitat que ha nascut al voltant d’OCTUVRE en aquests cinc mesos, la temporada vinent podrem fer coses molt i molt potents i seguir complint amb l’objectiu que vam plantejar al nostre primer vídeo:
“Ens hem d’organitzar per plantar cara a les mentides dels mitjans de l’IBEX. Nosaltres volem fer-hi front”.
La voluntat de fer-hi front està intacta i les ganes de construir i organitzar-nos, més viva que mai. Si en cinc mesos hem passat de 0 al que avui és OCTUVRE, tenim molt camí a recórrer plegats. Ens tindran al davant.
Moltes, moltes gràcies per la vostra confiança i per permetre’ns fer aquest servei. Gràcies.
Si teniu qualsevol comentari, pregunta, crítica o suggeriment, envieu-nos un correu electrònic a info@octuvre.cat. Gràcies!
Si voleu aprofitar l’estiu per veure tots els vídeo d’OCTUVRE, els trobareu tots fent click aquí.
Si ens voleu ajudar a seguir fent feina, fent clic aquí podreu veure’n els detalls.