El 19 de gener va comparèixer al Parlament Matilde Villarroya. Potser no heu sentit parlar d’ella però té una tasca molt important. ATENCIÓ: “Secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus” OBRIM FIL
PRIMERA COSA OCULTA: Villarroya va explicar -ara ho veurem- coses molt greus sobre el repartiment dels Fons Europeus a Catalunya. Malgrat això, el matí següent, la compareixença no va aparèixer a cap portada dels diaris editats a Catalunya.
Als cercadors de TV3 i CatRàdio tampoc hi ha rastre de la compareixença de Villarroya al Parlament. El TN d’aquell dia, ni una paraula del tema.
SEGONA COSA OCULTA: Fins ara tot han estat “previsions” al voltant del repartiment dels Fons Europeus. Però amb el 2021 tancat, ja tenim dades. I la cosa no pinta gens bé.
El que coneixem com “Fons Europeus” és la combinació de 2 programes:
1) REACT EU
2) MRR EU
1) REACT EU: Fons per fer front a despeses ocasionades per la pandèmia. Aquests són diners que van a les administracions. No s’han de confondre amb els diners per a les empreses. D’aquests diners Catalunya rep el 17%.
2) MRR EU: La cosa es complica una mica quan mirem els fons que es destinen al teixit productiu, que són els MRR EU. Aquests són els números presentats per Villarroya al Parlament:
Doncs bé: aquí comencen els problemes:
a) Dels 24.198M€ del 2021, l’Estat es queda el 60%. Les CCAA el 40%.
b) Del total, doncs, Catalunya rep un 6,16%.
c) De la part de les CCAA, un 14%, lluny del 19% que representa el PIB català.
Passa, doncs, el que passa cada any amb els pressupostos ordinaris: la inversió per sota del PIB. Això ho va denunciar Villarroya al Parlament el 19 de gener. Creiem són dades molt rellevants per la poca atenció mediàtica rebuda.
TERCERA COSA OCULTA: Al final de maig de 2020 la UE va aprovar els Fons Europeus per “preparar el futur de la propera generació”. Poca broma. Òbviament, una cosa tan important, va generar un enorme debat polític.
Qui gestionaria els diners? A diferència del silenci actual, al principi de la pandèmia aquest debat va estar al centre de la política catalana. A continuació, fem un repàs als acords, promeses i INCOMPLIMENTS del govern PSOE-Podemos.
30 DE MAIG 2020: PSOE-Podemos no tenen majoria per aprovar l’Estat d’Alarma. ERC li cedeix els seus vots i salva la situació.
26 D’OCTUBRE 2020: Encara Quim Torra és President. Pere Aragonès denuncia que PSOE-Podemos estan incomplint el pacte sobre els Fons Europeus.
27 DE NOVEMBRE 2020: PSOE-Podemos tornen a necessitar els vots d’ERC per aprovar els pressupostos i ERC salva els pressupostos de l’Estat. A canvi, un altre cop, promesa de descentralitzar la gestió.
28 DE GENER 2021: PSOE-Podemos presenten un pla de gestió dels Fons Europeus que incompleixen els pactes amb ERC: Catalunya no hi pinta res. Ho diu el mateix Gabriel Rufián:
L’incompliment de PSOE-Podemos és total i per això ERC decideix no votar a favor. Però el pla va tirar endavant igualment. El govern de l’Estat va comptar amb el suport de, atenció, VOX.
Avui, un any més tard, tenim dades. I les va donar Matilde Villarroya al Parlament. ATENCIÓ:
“No ha tingut en compte per res les aportacions que podem fer les diferents CCAA (…) El Pla no ha estat consensuat amb les CCAA (…) ens adonem que no hi ha fons per fer projectes específics a Catalunya (…) No tenim fons territorialitzats (…) Els projectes que inicialment Catalunya havia de preparar per ser els nostres Next Generations, no li podríem donar sortida via aportacions directes del Govern de Catalunya”.
Aquestes són les paraules de la responsable d’una Secretaria General de la Generalitat. Sobre transferència monetària més gran de la història de la UE. Al Parlament de Catalunya. Insistim: com és que això no ha tingut més difusió?
QUARTA COSA OCULTA: Recordeu aquell pla de gestió dels Fons que PSOE i Podemos van aprovar gràcies a Vox? És el Real Decreto-ley 36/2020. L’article 9 d’aquell decret diu:
L’objectiu d’aquest registre és la transparència en la concessió dels grans projectes PERTE: vehicle elèctric (i ubicació de plantes de bateries), plantes d’hidrogen, “salud de vanguardia”, etc.
Pel seu enorme tamany d’inversió, aquests PERTE tenen 2 característiques especials:
A) Tenen capacitat de definir el futur industrial de les Comunitats Autònomes.
B) Suposen una enorme transferència de diners públics a grans multinacionals.
Però no cal patir: com hem vist abans, hi ha un registre per tal que tot plegat sigui absolutament transparent… O no? DONCS NO. Enllaç. https://odg.cat/blog/denuncia-registre-pertes/
CINQUENA COSA OCULTA: Un d’aquests PERTES que no disposen de registre de transparència és el batejat com “PERTE Salud de Vanguardia” dotat amb 982M€ públics que aniran, ATENCIÓ, a finançar la indústria sanitària privada.
(Sobre aquest PERTE estem preparant un vídeo específic. És un escàndol al voltant del qual hi ha massa silenci i que mereix una atenció especial. De moment, podeu llegir aquest article de Sandra Vicente: https://catalunyaplural.cat/ca/pertes-un-mecanisme-per-la-resiliencia-o-la-privatitzacio/
PREGUNTES: Les cinc qüestions ocultes que acabem d’esmentar afecten el destí de milers de milions d’euros públics que tenen el potencial de definir el futur econòmic i social català. Llavors: a què es deu tant de silenci?
Per què un tema que està definint el futur del nostre país (Next Generation) no ocupa un lloc central a l’activitat periodística catalana? Per què, per exemple, passa desapercebuda la compareixença de Matilde Villarroya al Parlament?
Perquè el Govern (sobiranista?) no denuncia matí, tarda i nit aquest nou despropòsit perpetrat per l’Estat i l’IBEX?
Una muntanya de diners i un pou de silenci. D’aquí no pot sortir res de bo. Per això, si aquest fil t’ha semblat interessant, comparteix-lo.
OCTUVRE no accepta publicitat ni rep subvencions. OCTUVRE es finança gràcies als seus socis i donants. Si vols saber més sobre aquest projecte, visita: (https://octuvre.cat/collabora/)